Web Analytics
Predsednik Kine najavio velike korake za podršku saradnji u okviru Pojasa i puta - BetaRS

Predsednik Kine najavio velike korake za podršku saradnji u okviru Pojasa i puta

Politika | 20.10.2023 | access_time 11:15
Predsednik Kine najavio velike korake za podršku saradnji  u okviru Pojasa i puta
Foto: Louise Delmotte/AP

Kineski predsednik Si Đinping najavio osam velikih koraka koje će Kina preduzeti kako bi podržala visokokvalitetnu saradnju u okviru inicijative Pojas i put.

Kao prvo, Kina će izgraditi multidimenzionalnu mrežu povezivanja u okviru Pojasa i puta, rekao je Si u uvodnom govoru na ceremoniji otvaranja trećeg Foruma za međunarodnu saradnju Pojas i put , 18.oktobra, prenosi Sinhua.

Zemlja će ubrzati visokokvalitetan razvoj brze železnicea Kina-Evropa, učestvovaće u transkaspijskom međunarodnom transportnom koridoru i biti domaćin Foruma za saradnju brzih železnica Kina-Evropa, rekao je predsednik.

On je napomenuo da će Kina, zajedno sa drugim stranama, izgraditi novi logistički koridor preko evroazijskog kontinenta povezan direktnim železničkim i drumskim transportom.

"Energično ćemo integrisati luke, brodarstvo i trgovinske usluge u okviru Pomorskog puta svile i ubrzati izgradnju novog međunarodnog trgovinskog koridora kopno-more i vazdušnog puta svile", rekao je on.

Drugo, Kina će podržati otvorenu svetsku ekonomiju, pri čemu se očekuje da će njena ukupna trgovina robom i uslugama premašiti 32.000 milijardi američkih dolara, odnosno 5.000 milijardi američkih dolara u periodu 2024-2028, rekao je Si.

On je rekao da će zemlja uspostaviti pilot zone za e-trgovinu na Putu svile i sklopiti sporazume o slobodnoj trgovini i ugovore o zaštiti investicija sa više zemalja.

Zemlja će ukloniti sva ograničenja pristupa stranim investicijama u proizvodnom sektoru, rekao je on.

Biće uloženi napori da se dalje unapredi otvaranje visokih standarda u prekograničnoj trgovini uslugama i investicijama, proširi pristup tržištu za digitalne i druge proizvode i da se prodube reforme u oblastima kao što su državna preduzeća, digitalna ekonomija, intelektualna svojina i državne nabavke , napomenuo je predsednik.

Kina će takođe održavati Globalni digitalni trgovinski sajam svake godine, rekao je on.

Treće, Kina će ostvariti praktičnu saradnju za inicijativu Pojas i put.BRI.  Zemlja će promovisati i potpisane projekte kao i "male, ali pametne" programe za život, rekao je predsednik.

On je obećao veću finansijsku podršku za projekte Pojasa i puta na osnovu tržišta i poslovanja, napominjući da će Kineska razvojna banka i Izvozno-uvozna banka Kine uspostaviti prozor finansiranja od 350 milijardi juana (48,75 milijardi američkih dolara) a da će dodatnih 80 milijardi juana biti ubrizgano u Fond Puta svile.

Kina će sprovesti 1.000 malih projekata pomoći za život i unaprediti saradnju u stručnom obrazovanju kroz Lubanske radionice i druge inicijative, rekao je Si, dodajući da će biti uloženo više napora da se osigura bezbednost projekata u okviru Pojasa i puta kao i osoblja.

 Na konferenciji generalnih direktora održanoj tokom foruma zaključeni su sporazumi vredni 97,2 milijarde američkih dolara, rekao je on.

Četvrto, Kina će nastaviti da promoviše zeleni razvoj. Zemlja će dalje produbljivati saradnju u oblastima kao što su zelena infrastruktura, zelena energija i zeleni transport i pojačati podršku Međunarodnoj koaliciji za zeleni razvoj Pojasa i puta.

"Kina će nastaviti da održava konferenciju o zelenim inovacijama u okviru BRI i uspostaviće mehanizme dijaloga i razmene za solarnu industriju i mrežu eksperata za zeleni i niskougljenični razvoj", rekao je Si.

On je dodao da će Kina primeniti principe zelenih investicija za Pojas i put i obezbediti 100.000 mogućnosti za obuke za partnerske zemlje do 2030. godine.

Peto, Kina će nastaviti da unapređuje naučne i tehnološke inovacije. Kina će nastaviti da sprovodi akcioni plan za saradnju u oblasti nauke, tehnologije i inovacija Pojasa i puta i održati prvu konferenciju Pojasa i puta o naučnoj I tehnološkoj razmeni, istakao je Si.

Zemlja će takođe povećati broj zajedničkih laboratorija izgrađenih sa drugim članicama Pojasa i puta na 100 u narednih pet godina i podržati mlade naučnike iz drugih zemalja da rade na kratkoročnim programima u Kini, rekao je on.

Kina će na ovogodišnjem forumu predstaviti Globalnu inicijativu za upravljanje veštačkom inteligencijom (AI). "Spremni smo da povećamo razmenu i dijalog sa drugim zemljama i zajednički promovišemo zdrav, uredan i siguran razvoj veštačke inteligencije u svetu", rekao je Si.

Šesto, Kina će podržati međuljudsku razmenu. Kina će biti domaćin Liangdžu foruma kako bi se unapredio dijalog o civilizacijama sa partnerskim zemljama iz BRI, rekao je predsednik.

Pored Međunarodne lige pozorišta Puta svile, Međunarodnog festivala umetnosti Puta svile, Međunarodne alijanse muzeja Puta svile, Međunarodne alijanse muzeja umetnosti Puta svile i Međunarodnog bibliotečkog saveza Puta svile, Kina je takođe pokrenula Međunarodnu turističku alijansu gradova na Putu svile, rekao je Si.

Kina će nastaviti I vladin program stipendija Puta svile, rekao je on.

Sedmo, Kina će promovisati saradnju u okviru Pojasa i puta zasnovanu na integritetu.

Zajedno sa svojim partnerima za saradnju, Kina će objaviti Dostignuća i izglede izgradnje integriteta u okviru Pojasa i puta i principe visokog nivoa o izgradnji integriteta u okviru Pojasa i puta, i uspostaviti sistem za evaluaciju integriteta i usklađenosti za kompanije uključene u saradnju u okviru Pojasa i puta, najavio je predsednik Kine.

"Takođe ćemo raditi sa međunarodnim organizacijama na sprovođenju istraživanja i obuke o promovisanju integriteta u saradnji u okviru Pojasa i put", rekao je on.

Osmo, Kina će ojačati institucionalnu izgradnju za međunarodnu saradnju u okviru Pojasa i puta.

Kina će sa svojim partnerskim zemljama iz Pojasa i puta raditi na jačanju izgradnje multilateralnih platformi saradnje koje pokrivaju energiju, oporezivanje, finansije, zeleni razvoj, smanjenje posledica katastrofa, borbu protiv korupcije,institute, medije, kulturu i druge oblasti, rekao je Si.

Kina će nastaviti da bude domaćin Foruma inicijative Pojas i put i uspostaviće sekretarijat Foruma, rekao je Si Đinping.

Teme