Web Analytics
Dveri: Nacionalno okupljanje opcija za sve koji žele smenu Vučića ali ne i povratak bivšeg režima - BetaRS

Dveri: Nacionalno okupljanje opcija za sve koji žele smenu Vučića ali ne i povratak bivšeg režima

Politika | 20.10.2023 | access_time 13:45
Dveri: Nacionalno okupljanje opcija za sve koji žele smenu Vučića ali ne i povratak bivšeg režima
Foto: Milan Obradovic
Predsednik Dveri Boško Obradović je danas ocenio da je "nacionalno okupljanje" u kojem su uz taj pokret i stranka Zavetnici i grupa intelektualaca, opcija na predstojećim izborima u Srbiji za "sve koji žele smenu Aleksandra Vučića, ali ne i povratak na vreme bivše vlasti".

Obradović je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije sa predsednicom Zavetnika Milicom Đurđević Stamenkovski rekao da je cilj "nacionalnog bloka" smenjivanje Srpske napredne stranke (SNS) na svim nivoima vlasti.

"Mi smo opozicija, naš cilj je smena SNS na svim nivoima, to možemo da potpišemo kad god, ali postoji još jedno pitanje, a to je ko će posle toga doći na vlast i koja će politika Srbijom posle smene aktuelne vlasti. Očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, protivljenje uvođenju sankcija Rusiji i članstvu Srbije u NATO, zalaganje za tradicionalne vrednosti - oko toga smo se okupili u nacionalnom bloku, a ne da pomognemo bivšem režimu da se vrati na vlast", rekao je lider Dveri.
 


Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski je ocenila da je odnos prema Kosovu i Metohiji "vododelnica" i pitanje koje će definisati odnos "nacionalnog bloka" prema drugim opozicionim strankama.

"Kad je vlast saopštila da će prihvatiti francusko-nemački plan, Vučića je prvi podržao predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, saveznik ove vlasti u crtanju 'mape puta' za članstvo lažne države Kosovo u UN. Što se nas tiče, tu nema nikakve razlika. Mi smo suštinska, programska opozicija i ne želimo da se politikom Srbije upravlja iz bilo kog drugog centra", navela je Đurđević Stamenkovski.

Upitana za poziv predsednika Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloša Jovanovića da se stranke "nacionalne" opozicije izjasne o uslovima za zajednički izborni nastup, predsednica Zavetnika je kazala da Jovanović "kuca na otvorena vrata".

"Do kraja verujemo u jedinstvo državotvornih snaga. Sabiranje oko ideje je nešto u šta verujemo u potpunosti i do kraja. Ko prihvati odbacivanje francusko-nemačkog plana za Kosovo, ko je za to da se Srbije podigne iz ekonomskog pepela, taj je naš partner, a ko se svrstava na stranu vlasti kad stigne direktiva iz Brisela, ne može biti naš saveznik", kazala je Đurđević Stamenkovski.
 
Video materijal dostupan OVDE.

Teme