Web Analytics
Izraelska vojska kaže da i dalje traju pripreme za kopnenu ofanzivu na Gazu - BetaRS

Izraelska vojska kaže da i dalje traju pripreme za kopnenu ofanzivu na Gazu

Svet | Izvor: Beta | 21.10.2023 | access_time 15:20
Izraelska vojska kaže da i dalje traju pripreme za kopnenu ofanzivu na Gazu
Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su i danas da se nastavlja priprema za očekivanu kopnenu ofanzivu na pojas Gaze dok traju raketiranje Izraela s te palestinske teritorije i uzvratni izraelski napadi iz vazduha.

Rečeno je da su "planovi za proširenje sukoba" odobreni proteklih dana i da se vojnici obučavaju u "skladu s odobrenim operativnim planovima".

Izraelska vojska je razmestila desetine hiljada vojnika na granici pojasa Gaze pred veliku kopnenu ofanzivu kju zvaničnici danima najavljuju za "uskoro".

Izraelski mediji danas prenose da SAD i nekoliko evropskih vlada vrše pritisak na Izrael da odloži ofanzivu pošto je Hamas u petak oslobodio dve Amerikanke koje je držao kao taoce u Gazi.

Strahuje se da bi ofanziva omela nastojanja za puštanje oko 210 talaca u doglednoj budućnosti, izjavio je jedan visoki diplomatski zvaničnik za Tajms ov Izrael (Times of Israel).

Državljani zapadnih zemalja koje vrše pritisak na Izrael su među taocima čije porodice smatraju da će njihovo oslobađanje biti sve teže kako vreme prolazi.

Neimenovani diplomatski zvaničnik je rekao da je kopnena invazija vrlo verovatna i da se na Izrael ne vrši pritisak da je ne pokrene, već da je odloži da bi se videlo da li dodatna diplomatska nastojanja mogu uroditi plodom.

Izrael je najavio da je cilj ofanzive uništenje infrastukture Hamsa i zarekao se da će eliminisati čitavu tu organizaciju koju smatra terorističkom. Ona je napala južni i centralni deo zemlje 7. oktobra ubivši 1.400 ljudi, uključujući oko 1.000 civila.

Hamas je u petak uveče oslobodio majku i kćerku koje imaju dvostruko izraelsko i državljanstvo SAD. One su bile na odmoru u Izraelu kada su otete iz kibuca Nahal Oz tokom napada "hamasovaca".

Postoji opasnost da se rat proširi dok se Izrael priprema za kopnenu ofanzivu jer ne prestaje razmena vatre izraelske vojske i libanskog proiranskog Hezbolaha na severnoj izraelskoj granici sa Libanom.

U dosadašnjim sukobima poginulo je šest izraelskih vojnika, jedan civil i 13 pripadnika Hezbolaha, nekoliko libanskih civila i jedan novinar.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika