Web Analytics
Jeremić na Skupštini Narodne stranke pozvao na ujedinjenje patriotskih snaga na izborima - BetaRS

Jeremić na Skupštini Narodne stranke pozvao na ujedinjenje patriotskih snaga na izborima

Politika | 22.10.2023 | access_time 13:55
Jeremić na Skupštini Narodne stranke pozvao na ujedinjenje patriotskih snaga na izborima
BETAPHOTO/EMIL VAS

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić pozvao je danas na ujedinjenje patriotskih snaga na izborima, jer je to uslov da se u Srbiji dogode promene, koje će omogućiti da se "kao narod ujedinimo oko najvažnijih nacionalnih pitanja".

"Pozivamo na sabornost sve koji su spremni da se bez kompromisa upuste u zajedničku borbu za slobodnu i bolju Srbiju. Da se ujedinimo oko odbacivanja 'francusko-nemačkog' plana za nezavisnost Kosova i Metohije, sprečavanja litijumske katastrofe i okončanja kolonijalne uprave nad Srbijom", rekao je Jeremić na Skupštini Narodne stranke.

Jeremić je naveo da je Narodna stranka spremna za izbore i "tražiće od naroda da joj ukaže poverenje i glas, kao i da pusti svoj glas".

"Narodna stranka će na izborima nastupiti časno, pošteno, svim srcem, bez kalkulacija, ako treba i samostalno. Imamo obraz, imamo veru, imamo program i imamo ljude, uspravne, ispravne i pristojne, ljude koji lance ne ljube", rekao je Jeremić.

Jeremić na Skupštini Narodne stranke pozvao na ujedinjenje patriotskih snaga na izborima
BETAPHOTO/EMIL VAS

Jeremić je naveo da bi u rat u Izraelu mogle da se uključe i druge države Bliskog istoka, što bi izazvalo novi talas miliona izbeglica koje bi krenule ka Evropi, u kojoj neće biti dobrodošli za razliku od Ukrajinaca.

"Granica šengenske Evrope je na Batrovcima i na Horgošu. I koga će onda da zovu iz Brisela, Berlina i Pariza i da mu kažu: 'Evo ti nekoliko milijardi, pomoći ćemo ti da te ljude zbrineš, biće to samo privremeno. Može deo tih para da ide i na druge stvari, znaćeš ti već kako'", rekao je Jeremić.

"Dao Bog da nisam u pravu, ali ovo je samo jedna od opasnosti i okolnosti zbog koje nam u ovoj deceniji, a i onim posle nje, treba slobodna, samostalna, samopouzdana i snažna i demokratska država, kojom se ne upravlja iz ambasada i sedišta multinacionalnih korporacija i koja ne pravi kompromise oko svojih granica", dodao je Jeremić.

Jeremić je predstavio "Proglas o srpskom pitanju u 21. veku", koji definiše dugoročne strateške ciljeve države i nacionalne politike srpskog naroda i sastoji se od četiri celine – sloboda, samostalnost, samoupouzdanje i snaga.

"Pružamo ruku svim političkim i drugim organizacijama koje baštine nacionalno odgovorna, državotvorna i demokratska opredeljenja, institucije, kao i srpske intelektualce iz zemlje i sveta, da zajednički na tome radimo i da za godinu dana od danas, a idealno i pre toga, u Srbiji postignemo jedinstvo oko najvažnijih nacionalnih pitanja", rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da sloboda za srpski narod podrazumeva da njegova matica bude istinski demokratska država, zasnovana na vladavini prava.

"Neophodno je da se hitno, odlučno i nedvosmisleno odbaci 'francusko-nemački' plan za nezavisnost Kosova i Metohije, jer in znači međunarodno-pravno zaokruženu državu, takozvano "Kosovo".

"Uspostavljanje takozvane kosovske države bio bi početak nestajanja srpske, da li za pet, deset ili 20 godina, svejedno. Da li će 'francusko-nemački' plan biti sproveden u delo, znaće se 2024. godine", rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da samostalnost podrazumeva neutralnost, na prvom mestu vojnu, a da bi ona bila održiva, potrebno je uvesti obavezno služenje vojnog roka po ugledu na Švajcarsku i Austriju.

Jeremić na Skupštini Narodne stranke pozvao na ujedinjenje patriotskih snaga na izborima
BETAPHOTO/EMIL VAS

"Politička neutralnost Srbije treba da se ogleda u suzdržavanju od uvođenja sankcija bilo kojoj državi na svetu, osim kada to odluči Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, u skladu sa Poveljom UN. Takođe, Srbija ne treba da podržava vojne intervencije protiv država članica UN koje predhodno nije odobrio Savet bezbednosti. Mi kao narod dobro znamo i šta su sankcije i šta su vojne intervencije, i ne želimo ih nikome", rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da "nema ništa od članstva Srbije u EU u doglednoj budućnosti" i da bi zato Srbija trebalo da zatraži razdvajanje procesa evropskih političkih i ekonomskih integracija, sa ciljem da što pre punopravno pristupi Evropskom ekonomskom prostoru i da ostvari savremene evropske standarde u što kraćem roku.

Predsednik Narodne stranke je naveo da samopouzdanje podrazumeva prosvetu i kulturu koje su okosnica svesti o kolektivnom postojanju jednog naroda.

"Država Srbija mora da preuzme produkciju udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje i da uređuje njihov sadržaj. Ti sadržaji moraju da budu digitalizovani i modernizovani, kako bi odgovarali potrebama savremenog doba", rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je snaga četvrti stub „Proglasa o srpskom pitanju u 21. veku“ i da ona podrazumeva oporovak nacionalne ekonomije i demografije.

"Ponovno uspostavljanje finansijske suverenosti je od presudnog značaja. Ko upravlja finansijskim sistemom jedne zemlje, upravlja i njenom ekonomijom i državom. Srbija je, nažalost, predala finansijsku suverenost, ustupajući svoj bankarski sistem strancima, bez mogućnosti da na njega utiče. Zbog toga je neophodno osnovati Državnu razvojnu banku kao stožer jačanja domaćeg sektora, a Centralnoj banci treba omogućiti da kreditira svoju državu i da kupuje njene hartije od vrednosti", rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da prodaja vode, zemlje i prirodnih resursa strancima mora da se zabrani.

"Mnogo je manje zlata i ostalih ruda pod nekim tamo brdom, nego na našim njivama i pašnjacima. Zlato je u glavama i rukama naših vrednih ljudi. Očuvanje životne sredine mora da bude najviši državni prioritet. Kopanja litijuma u Srbiji ne sme biti", zaključio je Jeremić.

Jeremić na Skupštini Narodne stranke pozvao na ujedinjenje patriotskih snaga na izborima
BETAPHOTO/EMIL VAS

Skupština Narodne stranke izabrala je Jeremića za predsednika stranke, a za potpredsednike Sinišu Kovačevića, Vladimira Gajića, Marinu Lipovac Tanasković, Ivanu Parlić, Aleksandra Radojevića i Jovicu Todorovića.

Stefan Jovanović izabran je za generalnog sekretara Narodne stranke, a Slobodan Doklestić za predsednika Izvršnog odbora Narodne stranke, dok je Sanda Rašković Ivić izabrana za predsednicu Političkog saveta Narodne stranke.

Na Skupštini Narodne stranke govorili su Milo Lompar, Boris Malagurski, Vladimir Pavićević i Đorđe Vukadinović.

Skupu su prisustvovali predsednik Dveri Boško Obradović, predsednik Dosta je bilo Saša Radulović, profesori Čedomir Antić, Ratko Ristić, Dejan Mirović i Miloš Ković, kao i Marko Jakšić, Branimir Nešić, Mahmut Bušatlija, Srđan Škoro i drugi.

 

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

Teme