Web Analytics
Finansijski izveštaj Državnog saveta Kine pokazuje napredak - BetaRS

Finansijski izveštaj Državnog saveta Kine pokazuje napredak

Ekonomija | 23.10.2023 | access_time 09:45
Finansijski izveštaj Državnog saveta Kine pokazuje napredak
Foto: Kineska medijska grupa (CMG)

Kineski finansijski sistem nastaviće da sprovodi opreznu makroregulaciju i da poboljšava svoju sposobnost da služi realnoj ekonomiji, navodi se u izveštaju Državnog saveta Kine.

Izveštaj o finansijskom radu, koji je podneo guverner Narodne banke Kine Pan Gongšen, dostavljen je u subotu poslanicima na razmatranje na sednici Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Finansijski izveštaj Državnog saveta Kine pokazuje napredak
Foto: Kineska medijska grupa (CMG)

Kina je od četvrtog kvartala 2022. precizno i efikasno sprovodila opreznu monetarnu politiku, pružala snažniju podršku realnoj ekonomiji i obezbedila nesmetan rad finansijskog tržišta, navodi se u izveštaju.

M2, koji je široka mera novčane mase koja pokriva gotovinu u opticaju i sve depozite, porastao je do kraja septembra 2023. godine za 10,3 odsto na godišnjem nivou, dok je rast agregatnog finansiranja realne ekonomije povećan za 9 odsto na godišnjem nivou.

Podaci pokazuju da monetarna politika pruža snažnu podršku ekonomskom oporavku uz održavanje stabilnosti cena.

Kina će nastaviti da sprovodi opreznu regulaciju makropolitike na “precizan i silovit” način i održavaće odgovarajuće zalihe valute i kredita stabilnim tempom, navodi se u izveštaju.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT