Web Analytics
Srbija protiv nasilja: Novi medijski zakoni vraćaju Srbiju 25 godina unazad - BetaRS

Srbija protiv nasilja: Novi medijski zakoni vraćaju Srbiju 25 godina unazad

Politika | 23.10.2023 | access_time 10:35
Srbija protiv nasilja: Novi medijski zakoni vraćaju Srbiju 25 godina unazad
Foto: Petar Vujanic
Organizatori protesta „Srbija protiv nasilja” saopštili su danas, uoči sednice Skupštine Srbije na kojoj će se na dnevnom redu naći i Predlog zakona o javnom informisanju i medijima, da je to prvi otvoreno revizionistički zakon.

Oni su istakli da se ovaj zakon, vraćanjem države u vlasništvo medija, istovremeno suprotstavlja modernim evropskim standardima i posle 25 godina vraća Srbiju na početnu tačku tranzicije

"Ovaj zakon omogućava državnom „Telekomu” da postane centar buduće državne medijsko propagandne mašine. Potpuno je jasno da se ovim planira nova ekspanzionistička faza u uticaju vlasti na medije. Takvi uslovi onemogućili bi poslovanje onih medija koji nisu u državnom vlasništvu, a građani Srbije bi ostali oslonjeni samo na informacije koje plasira vlast", navedeno je u saopštenju.

"To su idealni uslovi za širenje dezinformacija i neometanu propagandu aktuelne vlasti. Građani Srbije imaju pravo da čuju različite izvore informacija o temama koje utiču na njihove živote i niko nema pravo to da im uskrati", saopštili su organizatori protesta "Srbija protiv nasilja".

Oni su naglasili da će na sednici Skupštine predložiti da se iz Predloga zakona o javnom informisanju i medijima (ZJIM) izmene članovi 39 i 41 na način da ostanu isti kao u važećem Zakonu o javnom informisanju i da se tako omogući da Srbija dobije osnovni medijski zakon koji je podržan od svih relevantnih i reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja i uskladi sa Strategijom razvoja sistema javnog informisanja za period 2020-2025.

"Sporni članovi predloga ZJIM-a legalizuju povratak državnog vlasništva u medije što je u suprotnosti sa ciljevima i merama Medijske strategije i sprečavaju stvaranje funkcionalnog, održivog i fer medijskog tržišta zaštićenog od političkog uticaja. Dva sporna člana od kojih vlast nije htela da odustane poništavaju mnoga dobra rešenja i unapređenja koja novi medijski zakoni donose i mogu biti pogubni za medijsko tržište i slobodu izražavanja", podvukli su organizatori protesta "Srbija protiv nasilja".

Dodali su da je nedopustivo da Srbija kao zemlja koja ima status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji donosi zakone koji je od tog cilja udaljavaju, te sam taj cilj čine nedostižnim.

"Zato pozivamo nadležne institucije EU da se jasno odrede i da ne ćute na nameru Srpske napredne stranke (SNS) da dodatno devastira medijsku scenu Srbije. Problem slobode medija u Srbiji je nešto što prepoznaju svi izveštaji međunarodnih institucija, a ovim predlozima zakona ovi problemi će se dodatno produbiti", zaključeno je u saoštenju.

Teme