Web Analytics
Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 oslabio je prethodne nedelje 1,3 odsto - BetaRS

Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 oslabio je prethodne nedelje 1,3 odsto

Ekonomija | 23.10.2023 | access_time 10:55
Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 oslabio je prethodne nedelje 1,3 odsto
Foto: Milos Miskov
Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 oslabio je prethodne nedelje 1,3 odsto, na 870,6 poena, drugu sedmicu zaredom, što je pre svega posledica novog pada cene akcije Aerodroma "Nikola Tesla", saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Ukupan promet na tržištu iznosio je 817,3 miliona dinara ili oko sedam miliona evra.

Akcija Aerodroma je imala najveći promet, a realizovana je vrednost od 17,6 miliona dinara, uz pad cene na nedeljnom nivou od 5,4 odsto. "Od sredine septembra acija Aerodroma izgubila je na vrednosti oko 16 odsto s obzirom na veliki pritisak na strani prodaje od strane jednog krupnog investitora", naveo je Momentum.

Akcija te firme je nedelju zatvorila na nivou od oko 1.700 dinara, gde se poslednji put nalazila krajem januara tekuće godine.

Dodaje se da ni akcije Naftne industrije Srbije (NIS) nisu imale sjajnu trgovačku nedelju uprkos ataktivnosti naftnih biznisa globalno usled sukoba na Bliskom istoku. Akcija NIS-a je nedelju zaključila u minusu od jedan odsto, na 765 dinara, uz promet od 12 miliona dinara.

NIS će, kako je navedeno, za sedam dana objaviti rezultate poslovanja za treće tromesečje koji će, kako je navedeno, pokazati koliko je kompanija uspela da neutrališe loše rezultate iz drugog kvartala.

Akcija Dunav osiguranja je porasla 2,1 odsto, na 990 dinara, uz promet od 6,8 miliona dinara, a najveći deo realizacije ostvaren je na ceni od 1.000 dinara. Ova akcija beleži pojačani interes kupaca u proteklom periodu, ali nedovoljan da se probije barijera od 1.000 dinara iznad koje su se akcije zadnji put nalazile, sredinom jula.

Među "gubitnicima" su se našli Impol Seval i Messer Tehnogas čij su akcije oslabile 2,5 odsto, odnosno 1,2 odsto, respektivno, uz male promete. Tehnogas je u protekli petak akcionarima isplatio dividendu iz prošlogodišnje dobiti u visini od 450 dinara po akciji.

Teme