Web Analytics
Društvo za zaštitu ptica: Čak 123 vrste suočavaju se sa rizikom od iščezavanja - BetaRS

Društvo za zaštitu ptica: Čak 123 vrste suočavaju se sa rizikom od iščezavanja

Životna sredina | Izvor: Beta | 23.10.2023 | access_time 14:25
Društvo za zaštitu ptica: Čak 123 vrste suočavaju se sa rizikom od iščezavanja
BETAPHOTO/Drustvo za zastitu i proucavanje ptica Srbije
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) objavilo je danas da se prema "Crvenoj knjizi ptica Srbije", gde su predstavljene najugroženije vrste, od 352 zabeležene, 123 suočavaju sa rizikom od iščezavanja.

Zbog toga je Društvo pozvalo zainteresovane da do kraja godine dođu na radionice na kojima će se govoriti o učestalom trovanju divljih i domaćih životnja, pre svega u Vojvodini, kao i nezakonitom izlovljavanju i hvatanju ptica, ali i drugih divljih životinja.


Iz DZPSS su ukazali da u nelegalnim aktivnostima u Srbiji svake godine nastrada stotine hiljada divljih životinja, a da ptice najviše ugrožavaju lov, krivolov i sakupljanje jedinki, kao i zagađenja koja potiču iz poljoprivrede, među kojima je i trovanje pesticidima koje ugrožava 44 vrste.


Radionice će se održati u okviru projekata kojima rukovodi DZPPS "Balkan DETOX LIFE i Adriatic Flyway 5", najpre u Sremskoj Mitrovici, a potom i u Bačkoj Topoli.

"Radionica je otvorena za sve građane, institucije i organizacije jer je ovo široko rasprostanjen problem i tiče se podjednako očuvanja biodiverziteta i zdravlja životne sredine, kao i direktno zdravlja nas ljudi, rekao je ornitolog DZPPS i jedan od predavača na radionicama Slobodan Marković.

On je kazao da je ideja da se u različitim krajevima Srbije čuju iskustva i problemi koji postoje u vezi sa trovanjem, kao i hvatanjem i ubijanjem životinja.

"Ova lokalna isksustva su veoma bitna kako bismo mogli da sprečimo neke buduće probleme. Radionicu će voditi stručnjaci DZPPS-a koji već godinama unazad rade na sprečavanju ovih ilegalnih aktivnosti", rekao je Marković.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina