Web Analytics
U Srbiji pokrenuta regionalna inicijativa 'Žene u upravnim odborima Adria' - BetaRS

U Srbiji pokrenuta regionalna inicijativa 'Žene u upravnim odborima Adria'

Ekonomija | 23.10.2023 | access_time 18:15
U Srbiji pokrenuta regionalna inicijativa 'Žene u upravnim odborima Adria'
Foto: YTPrintScreen

Regionalna inicijativa "Žene u upravnim odborima Adria" (WOBA) pokrenuta je danas u Beogradu sa ciljem uklanjanja barijera za žene da zauzmu liderske pozicije u kompanijama i upravnim odborima.

Inicijativa je promovisana na konferenciji "Uspešne žene za uspešan region" u organizaciji konsultantske kuće Sustineri Partners (SP) i Privredne komore Srbije (PKS).

"Cilj inicijative je jačanje rodne ravnopravnosti, a u okviru toga je i uklanjanje barijera za žene da zauzmu liderske pozicije u kompanijama i upravnim odborima, uz obezbeđivanje usaglašenosti sa normama i zahtevima Evropske unije (EU)", rekla je izvršna direktorka SP i predsednica WOBA Biljana Brajtvajt (Braithwaite).

Istakla je da brojne studije pokazuju da kompanije koje su inkluzivnije donose bolje dugoročne odluke, bivaju profitabilnije i imaju bolji ugled.

"Naš najbolji duh i najproduktivniji duh rada je kada radimo zajedno, a postojeće razlike između muškaraca i žena nisu prirodno nametnute, već je reč o nesrećnim društvenim okolnostima koje traju vekovima", ocenio je predsednik PKS Marko Čadež.

On je podsetio da je nedavno potpisao deklaraciju kojom se obavezao da se više neće odazivati na događaje na koje su pozvani samo muški govornici.

"Voleo bih da živim u svetu u kojem ne moramo da potpisujemo ovakve deklaracije, već da živimo u svetu u kojem su muškarci i žene jednaki", dodao je Čadež.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre kazao je da mu je inicijativa WOBA bliska, ali i da je važna politici EU.

"Ovde nije reč samo o predstavljenosti, već i o punom spektru talenta koje donosi inkluzivnost", istakao je Žofre.

"Rodna ravnopravnost je cilj Vlade, naravno i u kontekstu pristupanja EU, ali i zbog razvoja čitavog našeg društva", navela je pomoćnica ministarke za energetiku Jovana Joksimović.

Ona je istakla da trećinu preduzetnika u Srbiji čine žene i da zauzimaju preko 24 odsto direktorski pozicija, kao i da žene čine 32 odsto zaposlenih u sektoru obnovljivih izvora energije (OIE).

"Zelena revolucija u oblasti energetike čini, ne samo da sačuvamo našu energetsku bezbednost i da imamo zdraviju životnu sredinu, već i da promenimo percepciju o energetici kao o muškom sektoru", rekla je Joksimović.

Teme