Web Analytics
IAEA: Nema problema u Tihom okeanu od vode iz havarisane nuklearne centrale Fukušima - BetaRS

IAEA: Nema problema u Tihom okeanu od vode iz havarisane nuklearne centrale Fukušima

Životna sredina | Izvor: Beta-AP | 23.10.2023 | access_time 19:00
IAEA: Nema problema u Tihom okeanu od vode iz havarisane nuklearne centrale Fukušima
Kompanija TEPKO, operater nuklearne elektrane Fukušima u Japanu, havarisane 2011. godine, saopštila je da je danas po planu u Tihi okean ispuštena i druga količina prečišćene radioaktivne vode iz te centrale, a zvaničnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) su naveli da u kontroli tog procesa nisu primetili "nikakve probleme".

Od 24. avgusta se iz te zatvorene nuklearne centrale postepeno u okean ispušta prečišćena i razblažena radioaktivna otpadna voda.

TEPKO je saopštio da je završeno puštanje druge tureod 7.800 tona prečišćene otpadne vode i da svakodnevno uzimanje uzoraka okeanske vode pokazuje da su u potpunosti ispunjeni bezbednosni standardi.

"Rekla bih da su prve dve serije ispuštanja prošle dobro. Nisu primećeni nikakvi problemi“, rekla je novinarima u Tokiju i Lidija Evrard, zamenica generalnog direktora IAEA i šefica odeljenja za nuklearnu bezbednost i bezbednost.

Evrard je rekla da je u petak posetila centralu Fukušimu Daiči da bi iz prve ruke procenila stanje.

Potres magnitude 9,0 je 11. marta 2011. godine izazvao ogroman keanski poplavni talas - "cunami" koji je poplavio centralu na obali Tihog okeana severoistočno od Tokija i uništio njene sisteme za napajanje i hlađenje.

Zbg toga su se istopila tri reaktora i velika količina radijacije je iscurila u vazduh, zemlju i vodu.

Teško zagađena, radioaktivna voda za hlašenje reaktora je zbog oštećenja neprekidno curela i mešala se i s podzemnim vodama.

Očekuje se da će se ispuštanje prečišćene otpadne vode trajati decenijama.

Tome se oštro protive organizacije ribara i susedne države, uključujući Južnu Koreju gde su stotine ljudi protestovale.

Kina je zabranila sav uvoz japanske hrane iz mora na dan kada je počelo ispuštanje vode u okean, što je naštetilo japanskim proizvođačima, prerađivačima i izvoznicima te robe.

Rusija se nedavno pridružila Kini u trgovinskim merama protiv Japana.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina