Web Analytics
Narodna stranka: Brnabić u Savetu bezbednosti nije pozvala na veto na prijem Prištine u UN - BetaRS

Narodna stranka: Brnabić u Savetu bezbednosti nije pozvala na veto na prijem Prištine u UN

Politika | 24.10.2023 | access_time 13:40
Narodna stranka: Brnabić u Savetu bezbednosti nije pozvala na veto na prijem Prištine u UN
Foto: Pedja Vuckovic
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Stefan Jovanović ocenio je danas da premijerka Ana Brnabić na sednici Saveta bezbednosti UN nije rekla "ključne stvari" za odbranu nacionalnog interesa Srbije na Kosovu i Metohiji.

"Ana Brnabić nije rekla da Srbija nikada neće priznati nezavisnost 'Kosova' i nije pozvala stalne članice Saveta bezbednosti Rusiju i Kinu da ulože veto na prijem Prištine u UN ako to pitanje ikada dođe na dnevni red", rekao je Jovanović na sednici Skupštine Srbije.

U okviru skupštinske rasprave o budžetu za 2024. godinu, Jovanović je rekao da nije tačna tvrdnja ministra finansija Siniše Malog da je inflacija uvezena zbog pandemije i rata u Ukrajini.

"To nije tačno, jer su proizvodi proizvedeni u Srbiji znatno jeftiniji u državama u našem okruženju. Ti proizvodi su jeftiniji u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. U Srbiji su skupi zbog velikih marži", rekao je Jovanović.

Ocenio je da veliki trgovinski lanci u Srbiji "ogromnim maržama zarađuju na muci naroda".

"Prošle godine su ostvarili ogromne profite – Dis, Delez, Idea… Svi su ostvarili prihod uvećan za najmanje 130 odsto", rekao je Jovanović.

Dodao je da je zadatak države "da zaštiti građane, a ne velike trgovinske lance".

"To znači da je država trebalo da donese zakon o esktraprofitu koji su ostvarili trgovinski lanci i da istovremeno smanji PDV na osnovne životne namirnice sa 10 odsto na jedan odsto", rekao je šef poslanika Narodne stranke.

Teme