Web Analytics
Spajić predlaže odlaganje popisa u Crnoj Gori - BetaRS

Spajić predlaže odlaganje popisa u Crnoj Gori

Region | 24.10.2023 | access_time 15:25
Spajić predlaže odlaganje popisa u Crnoj Gori
Foto: Vlada Crne Gore
Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Milojko Spajić najavio je da će nova vlada, zajedno sa parlamentarnom većinom "u cilju postizanja opšteg konsenzusa i ubrzanja evropskog puta Crne Gore, predložiti odlaganje popisa za mesec dana", a bio je planiran od 1. do 15. novembra.

Popis stanovništva bi u Crnoj Gori trebalo da se održi prvi put posle 12 godina: poslednji je bio 2011. i trebalo je da se naredni bude deset godina kasnije, ali je odložen zbog pandemije kovida-19.

Spajić je u izjavi za medije naveo da će predložiti novo odlaganje popisa za mesec dana da bi se time "stvorili uslovi da ova značajna društvena aktivnost dobije apsolutni legitimitet, kroz unapređenje transparentnosti i inkluzivnosti".

Spajić je istakao da je za legitimitet popisa bitna i participacija opozicije u popisnim komisijama, kao 2011. godine, da se ne bi dovodila u pitanje relevantnost podataka ili "tražili izgovori za opstrukcije i politizaciju".

"Popis je statistička kategorija i kvalitet prikupljenih podaka je jako važan za državu jer nam prvenstveno pomaže kod donošenja ključnih odluka za budućnost naše zemlje" rekao je Spajić i naveo da su "među najbitnijim pitanjima: koliko mladih je napustilo Crnu Goru idući trbuhom za kruhom, kakvo nam je tržište rada, da li nam je potrebna rekalibracija strategije izgradnje stambenih objekata".

Rekao je da se odlaganje popisa za mesec dana poklapa sa praznicima, te bi to omogućilo učestvovanje u popisu i građana koji su zbog sezonskih poslova van mesta prebivališta, u nekoj drugoj crnogorskoj opštini, ili onih koji privremeno borave u inostranstvu, a njihovo obuhvatanje je jedan od ključnih zahteva stranaka i tela manje brojnih naroda.

"Zbog legitimiteta, a kako bi podaci bili neupitni, predložićemo i uvođenje specijalnog softvera koji bi omogućio da svaki građanin izvrši kontrolu nakon što popisivač uzme podatke, čime bi se onemogućile bilo kakve malverzacije i navodna neobjektivnost popisavača", najavio je mandatar.

"Kako je popis jako važan za državu zbog dobijanja novih ažuriranih podataka, a društvena kohezija i duh kompromisa zbog našeg jasnog opredjeljenja da budemo deo civilizovanog sveta i EU, očekujem da će svi politički akteri uzeti učešće u ovom procesu kako bi doprineli spuštanju tenzija i preusmeravanju potpunog fokusa na ekonomiju", zaključio je Spajić.

Popis je u Crnoj Gori političko pitanje u čijem fokusu je nacionalno i versko izjašnjavanje.

Opozicione stranke u Crnoj Gori su odlučile da bojkotuju popis stanovništva.

Poslanici Evropskog parlamenta su u Rezoluciji o Crnoj Gori predložili odlaganje popisa. Crnu Goru su pozvali da odavno zakasneli popis stanovništva i stanova obavi u skladu sa međunarodnim standardima i standardima EU, i to čim se završi politički zastoj u zemlji, kao i da se to važno pitanje ne koristi kao još jedan izgovor za jačanje polarizacije društva.

Teme