Web Analytics
Zaštitnik građana: Žene na selu ugrožene i nedovoljno vidljive - BetaRS

Zaštitnik građana: Žene na selu ugrožene i nedovoljno vidljive

Društvo | 24.10.2023 | access_time 16:55
Zaštitnik građana: Žene na selu ugrožene i nedovoljno vidljive
Foto: Sasa Djordjevic
Zaštitnik građana Zoran Pašalić je danas izjavio u Beogradu da su starije žene na selu ugrožene i nedovoljno vidljive, da se suočavaju sa siromaštvom, diskriminacijom i nasiljem, i da ne uživaju u potpunosti socijalna i zdravstvena prava zbog nedostatka usluga podrške, javnog prevoza, kao i zbog otežanog pristupa zdravstvenim ustanovama.

"Posebno su ugrožene žene starije od 80 godina koje žive u samačkim domaćinstvima, a među njima je najviše onih kojima treba podrška drugih lica ili socijalnih i zdravstvenih službi, što bez odgovarajućih usluga podrške u zajednici dovodi do niza problema", rekao je Pašalić.

Na predstavljanju "Posebnog izveštaja Zaštitnika građana o zastupljenosti usluga socijalne i zdravstvene zaštite za starije žene koje žive na selu" Pašalić je u Palati Srbija naveo i da starije žene na selu retko imaju stalna primanja i imovinu na svoje ime i da ne učestvuju u razvoju lokalnih politika, niti u donošenju odluka koje direktno utiču na njihove živote.  

"U poslednje tri godine broj starijih žena na selu kojima je potrebna usluga pomoći u kući stalno je rastao, posebno kod starijih žena koje žive u samačkom domaćinstvu. Po pitanju usluge kućnog lečenja, potrebe starijih žena na selu mnogostruko su veće od kapaciteta pružalaca ove usluge", rekao je zaštitnik građana.

Pašalić je ukazao i da je, na sugestiju Zaštitnika građana, Zakonom o rodnoj ravnopravnosti omogućeno da žene koje nisu zdravstveno osigurane po drugom osnovu steknu zdravstveno osiguranje na osnovu neplaćenog kućnog rada, ali se ova odredba na žalost ne primenjuje.

Zaštitnik građana traži od nadležnih organa da se ova zakonska mogućnost primenjuje u potpunosti kada su u pitanju starije žene na selu, a od jedinica lokalne samouprave da obezbede kontinuirano finansiranje usluga pomoći u kući i kućnog lečenja, rekao je Pašalić.

Teme