Web Analytics
U PKS održan prvi forum proizvođača voća i povrća 'FrutNet South-East Europe' - BetaRS

U PKS održan prvi forum proizvođača voća i povrća 'FrutNet South-East Europe'

Ekonomija | 25.10.2023 | access_time 14:20
U PKS održan prvi forum proizvođača voća i povrća 'FrutNet South-East Europe'
Foto: Beta/Dragan Gojić

U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je održan prvi specijalizovani forum za industriju svežeg voća i povrća, "FruitNet forum South-East Europe", na kojem je više od 40 proizvođača i izvoznika iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana bilo u prilici da se susretne sa 10 evropskih kupaca i distributera svežeg voća i povrća.

Predstavnici domaćih kompanija imali su priliku da se povežu sa nekim od renomiranih inostranih kupaca kao što su ICA iz Švedske, REWE iz Nemačke, Consorfrut iz Poljske, Bama Gruppen iz Norveške, Freshpro iz Velike Britanije, Bingo iz Bosne i Hercegovine, Champion-Fruit Kft iz Mađarske, Eurogroup iz Italije, Greenyard iz Belgije.

Kako je rečeno na skupu, cilj foruma je povezivanje srpskih i regionalnih proizvođača sa inostranim kupcima i to na domaćem terenu, kako bi poslovne prilike bile dostupne što većem broju učesnika i to uz manje troškove u poređenju sa nastupima na velikim internacionalnim sajmovima.

Ukazano je i da su globalne turbulencije, klimatske promene i inflacija skratile mnoge dobavljačke lance, otvarajući time prostor za Srbiju i region da se pozicioniraju aktivnije na izvoznim tržištima.

"Forum je usmeren ka malim i srednjim kompanijama, proizvođačima koji teško mogu da dođu do kupaca na ovom nivou. Sastanci su unapred dobro pripremljeni, svi kupci jako dobro znaju šta da očekuju, ali ono što je još važnije, mala i srednja preduzeća su pripremljena da se predstave i započnu ili nastave internacionalizaciju svog poslovanja", izjavio je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović.

On je na forumu, koji su organizovali PKS uz podršku USAID projekta "Velika mala privreda" i međunarodne medijske kuće "Fruitnet Media International", kazao da to nije samo skup gde će se pričati o najnovijim trendovima u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, već je fokus na susretu kupaca i njihovih potencijalnih dobavljača.

"Ovo je veoma važno, jer je tržište svežeg voća i povrća veoma bitno za ukupnu privredu Srbije. Obuhvata najznačajniji deo izvoza poljoprivrede, jer voće i povrće čini 25 odsto našeg izvoza, od čega 50 odsto završava na zahtevnom tržištu EU", rekao je Vesović.

Prema njegovim rečima, organizovanje ovakvih skupova je u sklopu projekta koji propagira novi način poslovanja, što PKS pokušava da sa USAID-om promoviše ne samo u oblasti poljprivrede i prehrambene industrije, već i u metalskoj i mašinskoj industriji.

Direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID Srbija Naida Zečević Bin rekla je da je ta institucija kroz različite projekte u proteklih 20 godina mnogo uložila u plasiranje proizvoda iz Srbije i regiona na tržište EU.

"Srpska i regionalna industrija hrane imaju ogroman potencijal za rast. Prilagođavanje krizama, održavanje konkurentnosti i povezivanje sa kupcima su ključni. Danas možemo razgovarati o ovim vitalnim pitanjima sa stručnjacima za trgovinu, naučiti o tržišnim trendovima i uspostaviti značajne poslovne veze", kazala je ona.

Prema njenim rečima, u buduće će se USAID kroz projekte fokusirati na adaptaciju poljoprivrede u Srbiji i regionu, kako bi bila otporna na sve izazove, kao i na podršku malim i srednjim preduzećima koja se bave preradom voća i povrća u razne proizvode kako bi uspeli da ih plasiraju na tržište Evrope i sveta.

Predstavnik Eurogroup Italia Gordan Tolevski kazao je da već sarađuje sa firmama iz Srbije i pozitivno ocenio priliku da na forumu, na jednom mestu, upozna nove dobavljače.

"Zainteresovani smo za ceo spektar voća i povrća, prateći sezonalnost i periode kada su proizvodi odavde konkurentni i potrebni na našim tržištima. Mi kao grupacija pokrivamo većinu zemalja Centralne Evrope, Baltičkih zemalja i dela Balkana", izjavio je Tolevski.

Menadžer prodaje Fruitnet Media International, organizacije zadužene za privlačenje inostranih kupaca, Đorđo Mancino kazao je da su bogata poljoprivreda u regionu i blizina ključnim tržištima, kao i diverzifikacija izvoznih tržišta, od suštinskog značaja za industriju svežih proizvoda.

"Fruitnet je tu da pruži smernice i podršku u kretanju kroz složenost međunarodne trgovine", poručio je Mancino.

Pored intenzivnih B2B sastanaka, u plenarnom delu Foruma održane su prezentacije posvećene planiranju proizvodnje i izvoza voća i povrća iz jugoistočne Evrope, predstavljene su najbolje prakse poslovanja sa EU prodajnim lancima i uvoznicima, a razgovaralo se i o uticaju klimatskih promena i drugih nepovoljnih faktora na proizvodnju i trgovinu.

Teme