Web Analytics
Vučić: Spremni smo da razgovaramo o predlogu petorke, kucaju na otvorena vrata - BetaRS

Vučić: Spremni smo da razgovaramo o predlogu petorke, kucaju na otvorena vrata

Politika | 25.10.2023 | access_time 22:05
Vučić: Spremni smo da razgovaramo o predlogu petorke, kucaju na otvorena vrata
prt.scr rts

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu da će sutra u Briselu razgovarati sa liderima EU, Nemačke, Francuske i Italije o predlogu "velike petorke" za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i izrazio nadu da će sastanak proteći u dobroj atmosferi.

"Petorka je (21. oktobra) donela predlog o načinu formiranja ZSO, mi smo dali odgovore i sugestije, ali ne mogu da otkrivam detalje. Spremni smo da razgovaramo o tome, kucaju na otvorena vrata kada je Beograd u pitanju", rekao je Vučić večeras za RTS.

Vučić je kazao da će sutra u Briselu, na marginama samita Evropske unije, imati sastanak sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom i liderima Francuske, Nemačke i Italije, Emanuelom Makronom, Olafom Šolcom i Đorđom Meloni.

Naveo je da će biti jedini predstavnik srpske strane i dodao da pretpostavlja da će se i premijer Kosova Aljbin Kurti sastati sa istim liderima, ali da to ne može da potvrdi.

Vučić je rekao da uz ZSO postoje i druge teme koje se tiču onoga što Srbiji "stavljaju na teret" da nije ispunila, "od carinskih pečata do tablica, energetike i mnogih drugih stvari".

"Nadam se da će sastanak proteći u atmosferi kompromisa i stvaranja prilika za nadu i budućnost i za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Da će biti lako, neće, tu nema lepog sastanka", kazao je.

Vučić je ukazao da je Kurti danas rekao da je prihvatio plan "velike petorke", koji uključuje formiranje ZSO, "kao osnovu", a da je predsednik skupštine Kosova Glauk Konjufca odmah potom kazao da ZSO "nije tema i da neće biti tema".

"Oni neće da budu krivci, iako je svima u Evropi jasno ko ne želi dijalog i formiranje ZSO. Koristiće se Banjska i sve drugo da bi se vršilo izjednačavanje krivice. Ne mislim da evropski lideri mogu da budu slepi i gluvi na pokušaje Kurtija da sakrije činjenicu da nikad neće formirati ZSO", naveo je Vučić.

Dodao je da datum novih lokalnih izbora na severu Kosova neće biti na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka, i ocenio da će Priština "naći bezbroj razloga" da spreči njihovo održavanje.

Vučić je rekao i da je oružani sukob grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska 24. septembra "drastično otežao" poziciju Srbije, navodeći da su je "namerno otežali i Albanci i međunarodna zajednica, ali i domaći faktori koji insistiraju na odgovornosti Beograda".

"Ali i da nije bilo Banjske, našli bi nešto drugo. Šta god mi uradili i kako god oni osuđivali Kurtija ili ne, 22 od 27 članica EU su priznale Kosovo, i SAD kao najvažniji faktor. Oni samo gledaju kako da se Srbija privoli da prizna nezavisno Kosovo, faktički ili formalno", rekao je Vučić


Vučić: Izbori 17. decembra, raspisaću ih sledeće nedelje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je večeras da će izbori biti 17. decembra i dodao da će ih on raspisati sledeće nedelje.
"Govorim o parlamentarnim izborima za koje sam ja zadužen, na obrazloženi predlog vlade. Onako kako ide ustavna procedura i u skladu sa Zakonom o predsedniku Republike", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

Dodao je da će predsednik skupštine Srbije pre toga raspisati izbore u više od 60 jedinica lokalnih samouprava, nakon čega će biti raspisani pokrajinski izbori.

"Ja vidim da su svi u niskom startu i da su sve moguće rasprave kod političara krenule. Svi sada više brinu o jednom glasu, što jeste jedan demokratski pristup, voleli mi to ili ne", kazao je Vučić.


Vučić: Sa sistemom 'Pronađi me', neće biti lako učiniti otmicu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da pored sistema za uzbunjivanje javnosti u slučaju nestanka dece "Pronađi me", koji je urađen po uzoru na američki "Amber alert" i koji je od danas u funkciji u Srbiji, neće biti lako izvesti otmicu.
"Jer sa ovakvim sistemom, digitalizovanim autoputevima, modernim železničkim stanicama, aerodromima u Srbiji, nije lako učiniti otmicu, nije lako da želite da napravite najstrašniji zločin i učinite nešto nekom detetu, jer nećete moći da se sakrijete i pobegnete, jer je reakcija strahovito brza", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

Uporedio je to sa akcijom dobrovoljne predaje nelegalnog oružja, koja je organizovana ranije ove godine, navodeći da se ni nakon te akcije, kao ni zahvaljujući sistemu "Pronađi me", nikada neće saznati koliko je života spašeno.

"Svejedno, jedan život da smo spasili, a spasili smo mnogo više, to je dobro urađeno", kazao je Vučić.

Naveo je da je važno da policija aktivira sistem kada god smatra da je potrebno, bez obzira da li će to uznemiriti javnost, jer će to spasiti neko dete.

"Srbija je jedna, ma kako se to nekome dopalo ili ne, od najbezbednijih zemalja u Evropi. Nas čekaju teški izazovi po svakom pitanju u uslovima, gotovo religioznih sukoba u svetu. Kod nas će uskoro izraelski Makabi da dođe da igra košarku. Vi znate šta to sve podrazumeva", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je Srbija spremna da odgovori na takav bezbednosni izazov, Vučić je kazao "apsolutno".

"To je velika počast, jer oni znaju koja je zemlja u stanju da to obezbedi. Oni znaju da u ovoj zemlji ne postoji niko ko mrzi Arape ili Jevreje. Mi želimo da se tamo uspostavi mir i želimo da živimo normalno i sa jednima i sa drugima", kazao je predsednik Srbije.


Teme