Web Analytics
Kancelarija za KiM: Noćas opljačkana crkva u Osojanu - BetaRS

Kancelarija za KiM: Noćas opljačkana crkva u Osojanu

Kosovo | 26.10.2023 | access_time 14:30
Kancelarija za KiM: Noćas opljačkana crkva u Osojanu
Foto: Milos Miskov
Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju je saopštila da je prošle noći opljačkana Crkva Svetog Arhangela Gavrila u srpskom povratničkom selu Osojane, u opštini Istok, na Kosovu.

Obijanje crkve primetio jutros lokalni sveštenik, a pljačku su zabeležile i kamere na kojima se vide maskirana lica kako ulaze u crkvu.

"Posebno zabrinjava da do ovog napada dolazi nakon protivpravnog proterivanja igumana manastira Devine vode, kao i prekopavanja srpskih grobalja i kostiju u Кosovskoj Mitrovici, te sve ukazuje da je reč o sistemskom pokušaju zatiranja i skrnavljenja svega srpskog na prostoru Кosova i Metohije", ocenjeno je u saopštenju.

Kancelaija kaže da su Srbi - povratnici u tom metohijskom selu "česta meta napada albanskih ekstremista, uzurpatora, pljačkaša, u kraju koji je gotovo potpuno etnički očišćen od Srba i crkve predstavljaju mesta oko kojih se okupljaju i osećaju zaštitu i mir".

Kancelarija smatra da "sve govori da je prištinski režim direktan saučesnik, a međunarodna zajednica nemi posmatrač u pokušaju tihog proterivanja Srba".     

Teme