Web Analytics
Kineski naučnici sarađuju sa svetskim partnerima na podsticanju poljoprivrede u sušnim predelima - BetaRS

Kineski naučnici sarađuju sa svetskim partnerima na podsticanju poljoprivrede u sušnim predelima

Ekonomija | 26.10.2023 | access_time 15:45
Kineski naučnici sarađuju sa svetskim partnerima na podsticanju poljoprivrede u sušnim predelima
FOTO: Fotografija iz vazduha prikazuje poljoprivrednu mehanizaciju kako bere kukuruz na farmi u okrugu Jouji, u severoistočnoj kineskoj provinciji Heilongđiang (Sinhua/Vang Song)
Oko 300 naučnika iz oblasti poljoprivrede i predstavnika iz celog sveta okupilo se ove nedelje u Pekingu na Međunarodnoj konferenciji o poljoprivredi u sušnim područjima. Svrha konferencije je bila da promoviše nauku i tehnologiju u izgradnji otpornog ekosistema suvog zemljišta i obezbeđivanju sigurnosti hrane.

Konferencija, koju su organizovali Kineska akademija poljoprivrednih nauka (CAAS), Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija i Konsultativna grupe za međunarodna poljoprivredna istraživanja, ima za cilj da unapredi globalno istraživanje i inovacije u poljoprivredi sušnih područja, piše Sinhua.

Vu Kongming, predsednik Akademije, rekao je da je održivi razvoj poljoprivrede u sušnim predelima ključan za obezbeđivanje globalne sigurnosti hrane i ishrane, zaštitu ekološke sredine, iskorenjivanje siromaštva i poboljšanje života ljudi.

Akademija i relevantne naučno-istraživačke institucije razvile su modele sadnje i tehničku opremu pogodnu za suvo tlo, poboljšavajući efikasnost korišćenja padavina u sušnim oblastima severne Kine za sedam procentnih poena, kaže Vu.

Statistike pokazuju da suvo zemljište čini više od 80 odsto obradivog zemljišta u svetu, pokrivajući više od 100 zemalja. Poljoprivreda na suvom zemljištu daje 60 odsto svetskih useva i podržava 50 odsto stočarske proizvodnje.

Vu je napomenuo da se trenutno globalna poljoprivreda suočava sa mnogim izazovima, kao što su klimatske promene, pojačane prirodne katastrofe, degradacija zemljišta i vodenih resursa, rigidan rast potražnje za hranom i ogromna populacija koja pati od gladi i neuhranjenosti.

On je rekao da je Akademija uspostavila odnose saradnje sa preko 100 zemalja i regiona, kao i međunarodnim organizacijama, i da će blisko sarađivati sa svojim domaćim i stranim kolegama na promovisanju održivog razvoja poljoprivrede u sušnim predelima
....

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT