Web Analytics
Samostalni sindikat s ulice ispred Skupštine Srbije tražio veće plate i bolje zakone - BetaRS

Samostalni sindikat s ulice ispred Skupštine Srbije tražio veće plate i bolje zakone

Ekonomija | 26.10.2023 | access_time 16:10
Samostalni sindikat s ulice ispred Skupštine Srbije tražio veće plate i bolje zakone
Foto: Milos Miskov
Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) održali su danas javnu sednicu na ulici ispred Skupštine Srbije na kojoj su ukazali da radnici u Srbiji imaju zarade nedovoljne za osnovne potrebe i dostojanstven život i da zakoni ne štite njihova prava.

Na početku skupa kojem je prisustvovalo oko 1.000 od 300.000 članova tog sindikata, odata je počast radnicima nedavno preminulim na radnom mestu.

Saobraćaj ispred Skupštine je bio obustavljen.

Članovi rukovodstva SSSS su naveli da su u primeni zakoni koji umanjuju prava radnika, da nema kolektivnih ugovora koji garantuju ta prava i da oko 1,2 miliona zaposleniha u Srbiji ima zarade od 40.000 do 66.000 dinara.

Predsednik tog sindikata Ljubisav Orbović je ukazao da u Srbiji svake godine na poslu nastrada više od 50 radnika.

On je zatražio hitno započinjanje socijalnog dijaloga, kako bi sindikati bili uključeni u postupak donošenja zakona u svim fazama.

"Godinama pokušavamo da kroz socijalni dijalog dođemo do povoljnijih zarada koje će omogućiti da radnici pristojno žive, ali pregovarali smo sa premijerkom i sa resornim ministrima samo onda kada su oni odlučili kolika će biti minimalna zarada. Na tim pregovorima oni ne odstupaju ni za jedan pedalj, od nas se očekuje samo da dođemo", rekao je Orbović.

Naveo je da su sindikati otvoreni za dijalog o kolektivnim ugovorima, a ako ga ne bude, boriće se za svoja prava izlaskom na ulice, protestima i štrajkovima.

"Ovde smo danas da ukažemo na nezadovoljstvo i da moramo drugačije da se borimo za svoja prava", kazao je Orbović.

Upozorio je da ko god da pobedi na predstojećim izborima "mora da shvati poruku da radnici neće više da trpe".

Teme