Web Analytics
Izrael objavio da pojačava ofanzivu kopnene vojske u Gazi - BetaRS

Izrael objavio da pojačava ofanzivu kopnene vojske u Gazi

Svet | 28.10.2023 | access_time 11:20
Izrael objavio da pojačava ofanzivu kopnene vojske u Gazi
AP Photo/Abed Khaled

Portparol izraelske vojske rekao je danas da Izrael pojačava ofanzivu u pojasu Gaze pešadijom i oklopnim vozilima uz podršku, kako je naveo, "opsežnih" udara iz vazduha i sa mora.

Kontradmiral Danijel Hagari rekao je da izraelske snage "nastavljaju rat".

Ranije danas vojska je objavila video snimke koji pokazuju redove oklopnih vozila koji se kreću polako otvorenim peskovitim oblastima Gaze u prvoj vizualnoj potvrdi o ulasku kopnenih snaga.
Vojska je prethodnih dana sprovodila noćne upade kopnene vojske i ubrzo se vraćala na teritoriju Izraela.

Vojska je objavila ne baš tehnički jasne slike kolona tenkova kako se kreću delovima Gaze i saopštila da su njeni ratni avioni tokom noći bombardovali desetine tunela Hamasa i podzemnih bunkera. Time je naznačeno pojačavanje kampanje za uništenje te palestinske grupe koja je na vlasti u pojasu Gaze, posle njenog krvavog upada na jug Izraela pre tri nedelje.

Prva video potvrda prisustva kopnenih snaga i žestoko bombardovanje podzemnih ciljeva su novi znak da je Izrael sve bliže opštoj invaziji Gaze, navodi AP.

Portparol izraelske vojske Hagari je kasno sinoć rekao da kopnene snage "šire svoje aktivnosti" u Gazi i da deluju "velikom snagom... da ostvare ciljeve rata".

Izrael je nagomilao stotine hiljada vojnika duž granice uoči očekivane šire kopnene ofanzive.

Noćas su izraelski ratni avioni udarili na 150 tunela i podzemnih bunkera u severnoj Gazi, objavila je vojska.

Velika mreža podzemnih tunela Hamasa, od kojih se mnogi nalaze ispod Gaza Sitija na severu te teritorije, smatra se ključnim ciljevima ofanzive.

U okviru pojačanog bombardovanja Izrael je takođe pogodio komunikacije i to je dovelo do potpunog prekida komunikacijsko sitema, čime je u velikoj meri 2,3 miliona ljudi u Gazi pod opsadom ostalo bez kontakta sa spoljnim svetom.

Palestinci koji su već bili u mraku jer je struje prekinuta pre nekoliko nedelj,a sada su zapali u izolaciju, kriju se u svojim domovima i skloništima a zalihe hrane i vode nestaju. Pokušaji da se jutros stupi u kontakt sa stanovnicima Gaze telefonom su uglavnom bili neuspešni.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika