Web Analytics
Rusi odali poštu Staljinovim žrtvama uprkos represiji nad protivnicima - BetaRS

Rusi odali poštu Staljinovim žrtvama uprkos represiji nad protivnicima

Svet | Izvor: Beta-AFP | 29.10.2023 | access_time 16:55
Rusi odali poštu Staljinovim žrtvama uprkos represiji nad protivnicima
Rusi su danas odali počast žrtvama staljinističkog režima, više od 20 meseci posle pokretanja ruske ofanzive u Ukrajini, koju prati ućutkivanje glasova protivnika sadašnjih vlasti.

Čitanje imena ljudi pogubljenih tokom terora između 1936. i 1938. svake godine organizuje nevladina organizacija Memorijal, jedan od dobitnika Nobelove nagrade za mir 2022. čije je raspuštanje naložilo rusko pravosuđe krajem 2021. godine, nekoliko nedelja pre napada na Ukrajinu 24. februara 2022.

U Moskvi se ovo čitanje tradicionalno organizuje u blizini spomenika žrtvama sovjetske represije, koji se nalazi preko puta Lubjanke, zloglasnog sedišta Staljinove političke policije, sovjetskog KGB-a i danas FSB-a, službe ruskih snaga bezbednosti.

Memorijal je saopštio da su vlasti zabranile skup kod Lubjanke. Ta lokacija je danas bila okružena metalnim barijerama uz jako prisustvo policije.

Oleg Orlov, menadžer Memorijala koji je nedavno kažnjen zbog osude ofanzive na Ukrajinu, ipak je bio prisutan na licu mesta.

Nekoliko zapadnih ambasadora, uključujući francuskog i američkog, položilo je cveće.

Memorijal je zbog zabrane skupa organizovao čitanje imena na simboličnim mestima u Moskvi, kao što su stare adrese žrtava represije, groblja i ispred zatvora.

Događaj je održan i u drugim ruskim gradovima kao što su Volgograd, bivši Staljingrad, u Novosibirsku u Sibiru, kao i u inostranstvu.

Osnovan 1989. godine, Memorijal dokumentuje zločine SSSR-a i istovremeno se bori za odbranu ljudskih prava i prava političkih zatvorenika u Rusiji.

Prema ruskim i zapadnim istoričarima, staljinistički teror, koji je dostigao vrhunac u godinama 1937-1938, izazvao je oko 20 miliona smrti, uključujući masovna pogubljenja, smrti u gulagu i deportacije u nesanitarna područja, kao i glad u Ukrajini i u nekoliko regiona Rusije.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena