Web Analytics
Transparentnost Srbija: Uvod u lokalne izbore počeo prekršajima - BetaRS

Transparentnost Srbija: Uvod u lokalne izbore počeo prekršajima

Politika | 30.10.2023 | access_time 11:20
Transparentnost Srbija: Uvod u lokalne izbore počeo prekršajima
Foto: Beta/MILAN OBRADOVIC

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija saopštila je danas da se informacije o ostavkama čelnika oko 70 gradova i opština, kako bi bili održani izbori 17. decembra, ne mogu naći na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, što, prema rečima te organizacije, znači da su skupštine tih gradova i opština prekršile zakonsku obavezu.

"Još veći problem predstavlja činjenica da nije jasno definisano šta se smatra 'tekućim i neodložnim poslovima' koje mogu da obavljaju gradonačelnici u ostavci i privremeni organi koji će ih uskoro zameniti, što širom otvara prostor za vođenje funkcionerske kampanje", navodi se u saopštenju Transparentnosti.

Naglasili su i da građani još uvek ne znaju pouzdano u kojim će sve opštinama biti održani prevremeni lokalni izbori i da se isključivo na osnovu medijskih navoda spekuliše da je reč o oko 70 jedinica lokalnih samouprava.

"Na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi i statuta, mandat gradonačelnika prestaje momentom podnošenja ostavke, ali nije propisana obaveza da se ta informacija objavi, već samo da predsednici lokalnih skupština o tome obaveštavaju odbornike na prvoj narednoj sednici. U praksi, skupštinske sednice nakon toga uglavnom nisu ni zakazivane, već se čeka istek roka od 30 dana nakon kojeg je moguće raspisivanje prevremenih izbora", dodaje se.

Kada je u pitanju zakonska obaveza da skupštine gradova ili opština u roku od 15 dana o ostavci obaveste Agenciju za sprečavanje korupcije, Transparentnost Srbija navodi da je za propuštanje tog roka zaprećena novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara za odgovnorno lice.

"Na osnovu odgovora koji je Transparentnost Srbija dobila od Agencije, dostavljeni podaci o prestanku funkcije su uneti, a uvidom u registar funkcionera smo utvrdili da na spisku funkcionera kojima je prestao mandat tokom septembra i oktobra nema ni jednog čelnika lokalne samouprave", naveli su iz te nevladine organizacije.

Transparentnost je dodala da je gradonačelnicima i predsednicima opština podnošenjem ostavke prestao mandat i oni su sada vršioci dužnosti koji smeju da obavljaju samo tekuće i neodložne poslove.

"Međutim, šta se smatra tekućim i neodložnim poslovima gradonačelnika u ostavci nije propisano, a isti problem se javlja i kod ovlašćenja privremenih organa. Stoga se može očekivati da će pod 'tekuće i neodložne poslove' biti podveden veliki broj promotivnih aktivnosti tokom predstojeće izborne kampanje, što će TS pratiti u okviru monitoringa funkcionerske kampanje", navodi se u saopštenju.

Teme