Web Analytics
Srbija 2024. godine dobija 5G mobilnu mrežu - BetaRS

Srbija 2024. godine dobija 5G mobilnu mrežu

Tehnologija | 30.10.2023 | access_time 11:25
Srbija 2024. godine dobija 5G mobilnu mrežu

Srbija je počela pripreme za uvođenje 5G mreže, donošenjem regulatornog okvira. 


Aukcija za dodelu frekvencija trebalo bi da bude završena sredinom sledeće godine, a da se do tada izgrade bazne stanice za početak rada te mreže. 

 

Srbija spada u malobrojne zemlje u Evropi, pored Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Rusije, Turske i Litvanije koje nemaju 5G mobilnu mrežu.

Ta tehnologija omogućava, pre svega bolji internet jer je brži protok informacija a omogućiće i upravljanje robotima.
Šef Katedre za telekomunikacije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu Aleksandar Nešković rekao je da se prve operativne bazne stanice mogu očekivati krajem naredne godine jer su operateri već radili na pripremi i mreža može da postane operativna nekoliko dana posle dobijanja licenci.

 

Planirano je uvođenje 5G mreže prvo u nekoliko većih gradova Beogradu, Novom Sadu i Nišu, gde je najveća populacija.


"Sa 5G tehnologijom treba da obezbedimo servise od kojih će za pet-šest godina naš život da zavisi. To je podloga za autonomna vozila koja neće imati ni volan, za razne zdravstvene usluge, za kontrolu procesa u privredi, gradu", kazao je Nešković.

Za pouzdan internet i takve servise biće potrebno izgraditi dva do dva i po puta više baznih stanica nego što je izgrađeno poslednjih 25 godina, njih 10.000 do 15.000 u narednih 10-15 godina, što će koštati više milijardi evra.

"Ove mreže treba da omoguće transformaciju privrede. To je vrlo kritičan segment o kome se, meni se čini u našoj zemlji, ne razmišlja dovoljno intezivno", istakao je Nešković.

Stručnjaci smatraju da se, nakon uvođenja 5G tehnologije, privreda mora digitalizovati kako bi bila konkurentnija na tržištu, inače neće moći da proda robu jer će proizvodnja po sadašnjim uslovima biti skuplja.


Prilog Kineske Medijske Grupe - CMG

Teme