Web Analytics
Privedeno devet osoba zbog kamenovanja autobusa fudbalera Liona - BetaRS

Privedeno devet osoba zbog kamenovanja autobusa fudbalera Liona

Fudbal | Izvor: Beta-AP | 30.10.2023 | access_time 12:00
Privedeno devet osoba zbog kamenovanja autobusa fudbalera Liona
Francuska policija privela je devet osoba i traga za ostalim osumnjičenima posle napada na autobus fudbalera Liona u kome je povređen trener Fabio Groso, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin.

Utakmica Olimpika i Liona sinoć je odložena u Marseju, pošto su domaći navijači kamenovali autobus koji je fudbalere Liona prevozio do stadiona Velodrom.

Ministar je televiziji BFM rekao da su povređena petorica policajaca, u napadu koji je provukao veliku pažnju javnosti u Francuskoj u sred zabrinutosti zbog nasilja u fudbalu.

"Sramota i gađenje", naslov je naslovnice lista Ekip, iz sliku Grosovog okrvavljenog lica.

Malo je verovatno da će napad dovesti do disciplinskih kazni za Olimpik, pošto se incident dogodio van stadiona Velodrom, odgovornost je na državnim organima, a ne na klubu.

Slučaj je preuzeo Komitet francuske lige zadužen za zakazivanje takmičenja, a ne disciplinska komisija.

Na autobusu su razbijena stakla, a Groso je povređen od krhotina i bila mu je potrebna lekarska pomoć. On je zadobio duboku rasekotinu iznad levog oka i ima nekoliko šavova. Takođe, povređen je i pomoćni trener Rafaele Longo.

Napadnut je i autobus koji je prevozio navijače Liona.

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino rekao je da "nasilju nema mesta u fudbalu, na terenu i van njega" i pozvao nadležne da preduzmu odgovarajuće mere.

"Bez izuzetka, u fudbalu, svi igrači, treneri i navijači moraju da budu bezbedni da uživaju u našem sportu", naveo je Infantino na Instagramu, uz fotografiju Grosa sa zavojem na licu, uz poruku "Napred Fabio".

Ministarka sporta Amelija Udea-Kastera pozvala je na "globalni odgovor" i pozvala francusku ligu, klubove i grupe navijača da preuzmu odgovornost. Ona je na francuskoj televiziji zatražila strože kazne za izgrednike. 

Predsednik Olimpika Pablo Longorija rekao je da je napad neprihvatljiv i poželeo je Grosu brz oporavak.

"Zbog šačice nepromišljenih ljudi, zabava je pokvarena, a 65.000 navijača je uskraćeno da prisustvuje fudbalskoj utakmici", naveo je on.

Teme