Web Analytics
Sajam energetike i investicija 1. i 2. novembra u Novom Sadu - BetaRS

Sajam energetike i investicija 1. i 2. novembra u Novom Sadu

Tranzicija | Izvor: Beta | 30.10.2023 | access_time 12:25
Sajam energetike i investicija 1. i 2. novembra u Novom Sadu
Međunarodni dani energetike i investicija posvećeni održivoj energiji biće održani u sredu i četvrtak u Novom Sadu, a poseban fokus biće na energetskoj efikasnosti stambenih zgrada.

Tokom dva dana sajma biće organizovana četiri panela, prezentacije aktuelnih projekata i diskusije o iskustvima i preporukama o najaktuelnijim pitanjima energetskog sektora u Srbiji, sa posebnim akcentom na održivoj energiji u zgradarstvu.

Tema prvog panela u sredu, 1. novembra, biće "Pravedna tranzicija – energetsko siromaštvo i društvena pitanja".

Na drugom panelu "Poboljšanje kvaliteta vazduha – snabdevanje energijom i 'E-otisak' zgrada" predstavnici Vlade Srbije, ministarstva rudarstva i energetike i lokalnih samouprava govoriće o najvećim uzročnicima zagađenja vazduha – individualnim ložištima i neefikasnim sistemima  grejanja, o programima podrške države kao i o inicijativama lokalnih samouprava za poboljšanja kvaliteta vazduha.

U četvrtak, 2. novembra, biće održan panel "Stambene zajednice i zelena agenda", a zatim panel o mehanizmima finansiranja kao pokretačima energetske obnove stambenih zgrada na kojem će predstavnici banaka govoriti o postojećim modelima finansiranja.

Svim posetiocima sajma biće dostupan i energetski kalkulator koji omogućava da u nekoliko koraka izračunaju koliki su toplinski gubici njihove kuće i kako ih smanjiti ugradnjom izolacije.

Takođe, organizovana je i nagradna igra koja promoviše održivu energiju. U središnjem delu Novosadskog sajma biće postavljena instalacija sa PVC prozorima koja referiše na štednju energije. Svi koji žele da učestvuju, treba na zanimljiv način da se fotografišu i uz hešteg #boljaenergija okače svoju fotografiju na svom Instagram profilu. Slike sa najviše lajkova dobiće električni bicikl, a autori naredne tri fotografije sa najviše lajkova dobiće električne trotinete.

Dvanaesti Međunarodni dani energetike i investicija održavaju se na Novosadskom sajmu, u organizaciji Novosadskog sajma, Grada Novi Sad i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u partnerstvu sa Vladom Sjedinjenih Američkih država i njenim projektom "Bolja energija".


Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije