Web Analytics
London podržava moratorijum na rudarenje iz dna mora - BetaRS

London podržava moratorijum na rudarenje iz dna mora

Zelena Srbija | Izvor: Beta-AFP | 30.10.2023 | access_time 18:05
London podržava moratorijum na rudarenje iz dna mora
Britanska vlada je danas saopštila da podržava moratorijum Međunarodne uprave za morsko dno (IAFM) na izdavanje dozvola za rudarenje iz dna mora koje nanosi nepovratnu štetu morskim ekosistemima.

Moratorijum se odnosi na davanje operativnih dozvola za projekte u dubokom moru za vađenje plemenitih metala, bakra, kobalta druge rude, piše u saopštenju.

Velika Britanija koja je u septembru potpisala istorijski sporazum o zaštiti otvorenog mora, pridružuje se sada drugim zemljama koje pozivaju na "pauzu iz predostrožnosti" pre mogućeg vađenja materijala iz bogatog morskog dna gde je biodiverziteti dalje u velikoj meri nepoznat.

Ali nekoliko zemalja, posebno Kina, uspelo je jula ove godine da spreči zvaničnu debatu o ovom pitanju na Skupštini UAIF-a.

Po Konvenciji UN o pravu mora, UAIF je odgovoran i za zaštitu dna okeana u oblastima van državnih jurisdikcija, i za organizovanje istraživanja i moguće eksploatacije ruda.

Države članice Saveta UAIF već deset godina pregovaraju o rudarskom kodeksu da bi se utvrdila pravila za moguću eksploataciju ruda, koje neki smatraju ključnim za energetsku tranziciju, posebno za baterije električnih vozila.

Ali, od 9. jula svaka država može da se prijavi za operativni ugovor za kompaniju koju sponzoriše, pošto je istekla jedna ograničavajuća klauzula o tome.

Velika Britanija je u ponedeljak saopštila da ipak "neće sponzorisati ili podržati izdavanje takvih dozvola dok ne bude dostupno dovoljno naučnih dokaza za procenu potencijalnog uticaja aktivnosti rudarenje u dubokom moru na morske ekosisteme".

Nevladine organizacije i naučnici ukazuju na rizike direktnog uništavanja staništa i vrsta, ali i narušavanja sposobnosti okeana da upija ugljenik koji se emituje ljudskim aktivnostima.

"Preokret britanske vlade u pogledu rudarenja duboko pod morem pokazuje da se 'okreće plima' protiv te razorne industrije", rekla je šefica nevladine organizacije "Grinpis" Fiona Nikols u ponedeljak u saopštenju poslatom AFP-u, pozivajući, međutim, London da se izjasni i o potpunoj zabrani podmorskog rudarenja.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija