Web Analytics
Građani sa protesta u Podgorici zatražili od nove vlade da odloži popis, u suprotnom prete bojkotom - BetaRS

Građani sa protesta u Podgorici zatražili od nove vlade da odloži popis, u suprotnom prete bojkotom

Region | 30.10.2023 | access_time 21:25
Građani sa protesta u Podgorici zatražili od nove vlade da odloži popis, u suprotnom prete bojkotom
prt.scr youtube
 U Podgorici je večeras održan protest građana, podržanih od opozicionih partija, protiv izbora jednog od čelnika koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrije Mandića za predsednika skupštine i sa zahtevom novoj vladi da odloži popis stanovništva.

Sa skupa nazvanog "Na okup" zatraženo je odlaganje popisa stanovništva, čiji je početak pomeren za 30. novembar, ili će se vlada suočiti sa "žestokim" bojkotom cenzusa.

Istovremeno je iskazan oštar protest zbog izbora Mandić za predsednika skupštine Crne Gore.

Mandić je ranije danas izabran za predsednika skupštine, a čin glasanja je bojkotivala opozicija koja je ocenila da je on "neprihvatljiv" za prvog čoveka zakonodavnog doma, jer relativizuje antifašizam, "dovodi u pitanje" evrotralansku budućnost Crne Gore, negira genocid u Srebrenici i ratne zločine.

Slične poruke na Mandićev politički angažman imali su i građani okupljeni ispred skupštine, a tokom protesta je spaljen transparent sa njegovim likom. Protest su podržale opozicione partije, čiji poslanici su prisustvovali okupljanju.

"Današnjim je izborom svakome, sem onome ko u zemlji i van nje drži oči širom zatvorene, jasno da je zarivena krvava kama u meki trbuh crnogorskih evroatlanskih stremljenja", kazao je jedan od organizatora protesta, Predrag Vušurović iz Foruma građana Luča.

Vušurović i ostali govornici su pozvali na bojkot popisa čiji je početak odložen za 30. novembar, jer smatraju da nije obezbeđena kontrola tog procesa, te da se Srbija kampanjom koju predvodi Srpska pravoslavna crkva (SPC) umešala u cenzus stanovništva.

Poslanik Socijaldemokratije (SD) Nikola Zirojević je ocenio da Mandić ne može predsedavati parlamentom države koju ne priznaje i ne oseća svojom.

On je rekao da građani večeras protestuju protiv "nameštenog" popisa i pozvao budućeg premijera Milojka Spajića da usvoji uredbu o odlaganju popisa ili će se u suprotnom suočiti sa "žestokim" bojkotom cenzusa građana.

"Nećemo dozvoliti da se od ove države napravi druga Republika Srpska i postane sredstvo za potkusurovanje Aleksandru Vućiću", poručio je Zirojević.

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima "Vučiću slomićeš zube o Crnoj Gori", "Izgubismo Drugi svjetski rat", "Ne četničkoj vladi".

Skupština bi večeras trebalo da nastavi rad raspravom o programu i sastavu nove vlade.

Teme