Web Analytics
Kineski i strani naučnici jačaju saradnju u suzbijanju invazivnih štetočina - BetaRS

Kineski i strani naučnici jačaju saradnju u suzbijanju invazivnih štetočina

Tehnologija | 01.11.2023 | access_time 12:35
Kineski i strani naučnici jačaju saradnju u suzbijanju invazivnih štetočina
Foto: Poljoprivrednik prenosi požnjeveni kukuruz u gradu Bindžou, u istočnoj kineskoj provinciji Šandong (Fotografija Ču Baorui/Sinhua)

Kineski i strani naučnici u oblasti poljoprivrede ojačaće saradnju u održivoj prevenciji i kontroli invazivnih štetočina kao što je crv, kako bi osigurali globalnu sigurnost hrane.

Kako prenosi Sinhua, u Pekingu se održava globalni simpozijum o održivom upravljanju boprbom protiv “jesenjeg vojnog crva”, jedne od najopasnijih biljnih štetočina na svetu opasne koji su organizovali Kineska akademija poljoprivrednih nauka (CAAS) i Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija, sa ciljem da se poboljša globalni odgovor na “jesenjeg vojnog crva” i druge invazivne štetočine.

Jesenji vojni crv,  vrsta insekta štetočine poreklom s američkog kontinenta,  raširen je u preko 80 zemalja širom sveta od 2016. Negativan uticaj štetočine na prinos useva u novonaseljenom području je ogroman, upozoravaju stručnjaci.

Godine  2019. FAO je pokrenuo globalnu akciju za kontrolu jesenjeg vojnog crva kako bi obezbedio koordinativnu platformu za više partnera za ublažavanje uticaja štetočina.

Vu Kongming, predsednik CAAS-a, rekao je da je jesenji vojni crv uobičajen izazov sa kojim se svet suočava. Kineska vlada je postigla dobre rezultate i stekla iskustvo u suzbijanju i prevenciji širenja ove štetočine.

Kina je aktivno učestvovala u globalnoj akciji kontrole jesenjeg vojnog crva koju je pokrenula FAO, deljenjem svog iskustva i prakse u praćenju i platformama za rano upozoravanje i tehnologijama za prevenciju i kontrolu, kao i istražujući modele upravljanja pogodne za različite regione kako bi se zajednički obezbedio održivi razvoj globalne poljoprivrede, rekao je Vu.

Robert Bertram, predsedavajući organizacionog komiteta simpozijuma, rekao je da jesenji vojni crv prvenstveno napada kukuruz, kritično važan usev za ishranu. Negativan uticaj jesenjeg vojnog  crva na prinos kukuruza je ogroman sa prosečnim gubitkom prinosa od oko 18 procenata u prvim godinama invazije.

CAAS obezbeđuje tehničko vođstvo u praćenju pada populacije i migracija ove štetočine, formulisanju preporuka i razvoju novih tehnologija upravljanja, dodao je Bertram.

Simpozijum koji je počeo 31. okotbra je privukao više od 200 stručnjaka i predstavnika istraživačkih institucija, univerziteta, preduzeća i međunarodnih organizacija širom sveta.

Teme