Web Analytics
PKS: Inflacija i dalje najveći izazov za trgovinu, sektor uspešno odoleva krizama - BetaRS

PKS: Inflacija i dalje najveći izazov za trgovinu, sektor uspešno odoleva krizama

Ekonomija | 01.11.2023 | access_time 18:15
PKS: Inflacija i dalje najveći izazov za trgovinu, sektor uspešno odoleva krizama
Foto: Beta/Dragan Gojić

Inflacija je i dalje najveći izazov za sektor trgovine koji prvi oseti sve velike potrese na globalnom tržištu, ali i najbrže reaguje i opstaje, ocenjeno je danas na skupu Privredne komore o stanju u o trgovini i snabdevenosti.

Očekuje se da će inflacija u Srbiji uskoro biti jednocifrena, a da bi se trgovina što bolje prilagodila promenljivim potrošačkim trendovima i izazovima, neophodno je da prihvati savremene tehnologije i primenu principa održivog poslovanja, poručili su učesnici "PКS Retail samita" koji je u Beogradu okupio više od 150 stručnjaka i lidera trgovinskog sektora, logistike i prehrambene industrije.

"U proteklih pet godina ovaj sektor uspeo je da apsorbuje velike udare poput pandemije, geopolitičkih potresa, infalacije i tehnoloških promena. Da bi maloprodaja išla u korak sa trendovima i smanjila troškove poslovanja, mora da prihvati inovacije poput veštačke inteligencije, korišćenja podataka (Big Data), a sve važnija tema postaju i ESG principi (zaštita životne sredine, društvena odgovornost i korporativno upravljanje)", rekao je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PКS Mihailo Vesović.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je da se radi na stabilizaciji inflacije, kao i da se očekuje da će do kraja godine biti spuštena na osam odsto.

Podsetio je da vlada Srbije zajedno sa partnerima iz privatnog sektora realizuje akciju "Bolja cena" koja je, prema njegovim rečima, dala dobre rezultate i donela niže cene u maloprodaji.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Кovačević rekao je da u Srbiji trenutno posluje 20 lanaca, kao i da su građani dobro snabdeveni.

"U poslednjih 10 godina trgovina se razvijala rapidno. Najveća promena je dolazak velikih lanaca, poput Lidla i Merkatora. To je bitno promenilo nabavku, pre svega, prehrambenih prozvoda", ocenio je Кovačević.

Govoreći o prodajnim cenama i maržama, trgovci su istakli da profit nije dominantan u strukturi maloprodajne cene, jer većinski deo nabavne cene određuje proizvođač ili uvoznik kao i PDV.

Ukazali su na značaj saradnje sa lokalnim proizvođačima i inicijative poput projekta Privredne komore Srbije "Stvarano u Srbiji" koji podižu svest potrošača o važnosti kupovine domaćih proizvoda, i na taj način podstiču razvoj domaće privrede, saopštila je Privredna komora Srbije.

Teme