Web Analytics
AIK banka zvanično postala vlasnik Eurobank Direktne u Srbiji - BetaRS

AIK banka zvanično postala vlasnik Eurobank Direktne u Srbiji

Ekonomija | Izvor: Beta | 02.11.2023 | access_time 14:15
AIK banka zvanično postala vlasnik Eurobank Direktne u Srbiji
AIK banka Foto: Dragan Mujan
AIK banka, najveća domaća bankarska grupacija dobila je saglasnost Narodne banke Srbije (NBS) i drugih nadležnih regulatornih tela i zvanično postala vlasnik Eurobank Direktne banke u Srbiji, saopštila je danas ta banka.

AIK banka i Eurobank Direktna Srbija će u narednom periodu nastaviti da posluju kao dve zasebne banke, bez ikakvih promena koje bi uticale na klijente i usluge koje im ove dve banke danas pružaju, nevedeno je u saopštenju.

"Akvizicija Eurobank Direktne Srbija predstavlja izuzetno važan korak u našoj strategiji daljeg širenja i jačanja AIK banke kako na domaćem tržištu, tako i u čitavom regionu. Zahvaljujući preuzimanju Eurobank Direktne a.d. Srbija, naša banka će postati još važniji oslonac zajednici, sa značajno većim resursima i mogućnostima za dalji razvoj, modernizaciju, inovacije i još bolje usluge za sve naše klijente", istakao je predsednik Upravnog odbora AIK banke Aleksandar Kostić.

Prema njegovim rečima, strateški cilj i vizija AIK banke i njene bankarske grupe je da za svoje klijente budu banka prvog izbora, gradeći temelje za dugoročne uspehe, dok su preuzimanje Eurobank Direktne Srbija i predstojeća integracija samo još jedan korak u tom pravcu.

Predsednica Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić kazala je da posvećenost klijentima ostaje nepromenjena i da je njihovo korisničko iskustvo i dalje na prvom mestu.

"Naš cilj je da u narednom periodu osete realne benefite, kao rezultat razmene iskustava, znanja i ideja svih zaposlenih. Obe banke imaju izuzetnu spremnost i entuzijazam za postizanje sinergije, što čini osnovu za uspešnu integraciju", izjavila je Galić.

Kako je istaknuto, AIK banka će zahvaljujući ovoj transakciji, nakon spajanja, postati jedna od vodećih banaka na domaćem tržištu, sa udelom od 13 odsto u ukupnoj aktivi banaka, depozitnom bazom većom od četiri milijarde evra i izuzetno jakom kapitalnom osnovom.

Povodom zvanične promene vlasništva oglasila se i NBS koja je potvrdila da će zajedničko učešće obeju banaka na bankarskom tržištu u Srbiji iznositi više od 13 odsto.

Kako su naveli iz NBS, promena vlasnika neće dovesti do promene statusa klijenata Eurobank Direktna, koja za sada nastavlja da posluje pod istim poslovnim imenom, a govori koji su zaključeni između ove banke i njenih klijenata ostaju na snazi, te klijenti zadržavaju sva ugovorena prava i obaveze.

Teme