Web Analytics
Srbija jača infrastrukturu za električna vozila ugradnjom stotina elektropunjača na glavnim putevima - BetaRS

Srbija jača infrastrukturu za električna vozila ugradnjom stotina elektropunjača na glavnim putevima

Zelena Srbija | 06.11.2023 | access_time 13:35
Srbija jača infrastrukturu za električna vozila ugradnjom stotina elektropunjača na glavnim putevima

Na auto-putevima i brzim saobraćajnicama u Srbiji uskoro bi trebalo da se nađe 320 novih punjača za eletrične automobile, sa najmanje dva priključka za punjenje na svakom punjaču i sa minimalnom snagom 150 kW po punjaču, što je 30 puta više nego što je trenutno slučaj. 
Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Srbije Goran Vesić ocenio je da je poslednji trenutak da se srpski putevi opreme punjačima za električna vozila, čiji broj se u Evropi, ali i u Srbiji drastično povećava, kako bi se dodatno olakšala mobilnost, ali i pospešio obim tranzitnog saobraćaja kroz Srbiju.


"Kada su u pitanju elektropunjači, mi smo daleko od dovoljong broja elektropunjača na putevima. Trenutno imamo osam elektropunjača na putevima, ne računam nekoliko njih koji se nalaze na pumpama. Oni se nalaze uglavnom na naplatnim stanicama i svako ko koristi električno vozilo zna da to nije dovoljno", kazao je Vesić.

Ministar smatra da Srbija mora da drži korak sa Evropom i da postane lider na Balkanu kada je u pitanju e-mobilnost i zato je raspisan tender za izbor kompanija koji će finasirati postavljanje šesnaest zelenih stanica sa punjačima na postojećim auto-putevima.

"Sa novih 320 punjača mi ćemo postati zemlja sa najboljom infrastrukturom kada su u pitanju elektro punjači na putevima, ali to nije dovoljno. Radimo trenutno i projekat za postavljanje solarnih panela na auto-putevima. Radimo takođe projekat za izgradnju solarnih stanica na auto-putevima", naglasio je Vesić.

Istakao je i da je Srbija izmenama Zakona o planiranju i izgradnji odredila da se prilikom gradnje novih stambenih ili poslovnih zgrada za svaka tri ili četiri parking mesta, u zavisnosti od vrste objekta, ugradi po jedan punjač za električne automobile.

"Pored toga, Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji uveli smo obavezu svim pumpama, koje su na auto-putevima i brzim saobraćajnicama, da na četiri mesta za točenje goriva moraju da imaju jedan elektro punjač. Svaka nova pumpa mora da se gradi sa elektro punjačima", dodao je Vesić.

Kako bi se pospešilo korišćenje električnih automobila u Srbiji, resorno ministarstvo će predložiti i donošenje propisa o posebnom obeležavanju tih vozila, da bi mogla da ostvaruju pogodnosti kao što su niža cena putarine i javnih parkinga, kao i druge privilegije prilikom registracije.
Prilog Kineske Medijske Grupe - CMG.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori