Web Analytics
U Šangaju počeo Svetski forum laureata - BetaRS

U Šangaju počeo Svetski forum laureata

Svet | Izvor: Beta | 07.11.2023 | access_time 09:30
U Šangaju počeo Svetski forum laureata
U Šangaju se održava šesti Svetski forum laureata (WLF) sa idejom da se svet transformiše naukom.

Trodnevna manifestacija na temu "Nauka vodi transformaciju" počela je 6. novembra a održava se u specijalnoj oblasti Šangaj Lingang.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), ovogodišnji forum, najveći i najvišeg nivoa od kada je počeo da se održava, okupio je više od 300 naučnika iz 25 zemalja i regiona, uključujući 27 dobitnika Nobelove nagrade i preko 40 akademika Kineske akademije nauka i Kineske akademije za inženjerstvo.

Forumu takođe prisustvuje više od 120 mladih naučnika iz celog sveta.

Forum je po prvi put osnovao radionicu akademske razmene i ogranak za mlade naučnike. Pored toga, ogranak osnovan za mlade izgradio je međugeneracijske mostove među naučnicima.

Na svečanom otvaranju, nagrada Svetske asocijacije laureata za 2023. godinu dodeljena je petorici naučnika za izuzetan doprinos fundamentalnim naukama.

Nagrada u informatici ili matematici dodeljena je Arkadiju Nemirovskom i Juriju Nesterovu za njihov "seminarski rad u teoriji konveksne optimizacije, uključujući teoriju samokonkordantnih funkcija i metoda unutrašnje tačke, teoriju složenosti optimizacije, ubrzane metode prelivanja boja i metodološki napredak u robustnoj optimizaciji".

U oblasti životne nauke ili medicine, troje naučnika je nagrađeno, Danijela Rouds, Karolin Luger i Timoti Džej Ričmond.

Nagrada Svetske asocijacije laureata je međunarodna naučna nagrada ustanovljena u Šangaju 2021. godine.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Tenis

Zelena Srbija

Hronika

Scena