Web Analytics
Simović (SEOS) za Betu: Nikome nećemo dozvoliti eksploataciju litijuma - BetaRS

Simović (SEOS) za Betu: Nikome nećemo dozvoliti eksploataciju litijuma

Politika | 07.11.2023 | access_time 13:40
Simović (SEOS) za Betu: Nikome nećemo dozvoliti eksploataciju litijuma
Foto: YTPrintScreen

Dragan Simović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) izjavio je danas da ekološki aktivisti neće dozvoliti stranim kompanijama eksploataciju litijuma u Srbiji.

Simović je agenciji Beta kazao da predstavnici stranih kompanija i dalje istražuju nalazišta minerala jadarit, koja sadrži visoku koncentraciju litijuma i bora, po celoj Srbiji.

"Još jednom smo poslali poruku svima koji su zainteresovani za eksploataciju rudnog bogatstva da to u Srbiji neće moći dok smo mi živi. Ova vlast tvrdi da je projekat ’Rio tinta’ obustavljen, ali na terenu se i dalje sprovode istražne radnje. Pre nekoliko dana smo ih zatekli kod nas u Dobrinji kako uzimaju neke uzorke, a to isto rade i u Homolju", rekao je Simović.

Predstavnici SEOS-a, koje su predvodili bivši poslanici Aleksandar Jovanović Ćuta i Tatjana Manojlović, prekinuli su jutros panel o rudarenju na kojem su u hotelu "Metropol" učestvovali predstavnici stranih kompanija i ambasada.

Oni su se potom uputili do Ustavnog suda gde su predali zahtev kako bi dobili informacije o tome šta se dešava s inicijativom za ocenu ustavnosti Zakona o planiranju i izgradnji.

Profesor Ratko Ristić je prisutnima na panelu rekao da "na Kosovu i Metohiji imamo izdaju, a ostatak Srbije namenjen je za prodaju".

"Ovo nije naučni skup nego interesna grupe koju čine ministri i vlada. Menjaju zakone ove zemlje i prave bolje uslove za strane multinacionalne rudarske kompanije. Tu su i ambasadori Kanade, Australije, Finske i Švedske. Pitam se šta imaju sa srpskim mineralnim resursima, kad su daleko bogatiji mineralnim resursima od nas", rekao je on.

Teme