Web Analytics
Kina jača napore za očuvanje ptica silica - BetaRS

Kina jača napore za očuvanje ptica silica

Svet | 09.11.2023 | access_time 13:50
Kina jača napore za očuvanje ptica silica
Foto: Crnovrati ždralovi lete u nacionalnom rezervatu prirode Caohai u provinciji Guidžou na jugozapadu Kine (Sinhua/Jang Venbin)

Mere koje se poslednjih godina primenjuju širom Kine za zaštitu ptica selica dale su opipljive rezultate, saopštili su početkom novembra kineski zvaničnici.

Kako prenosi Sinhua, postignut je solidan napredak u izmenama zakona i propisa koji se odnose na zaštitu divljih životinja, sa 394 vrste ptica uključene na nacionalnu listu posebno zaštićenih divljih životinja, rekao je Vang Veišeng iz Nacionalne uprave za šumarstvo i travnjake na konferenciji za novinare u Pekingu 3. novembra.

Dok je utvrđivala puteve migracije ptica širom zemlje, Kina je u isto vreme jačala praćenje staništa ptica kako bi podstakla očuvanje, rekao je Vang.

Zvaničnik je dodao da su univerziteti i instituti mobilisani da podrže istraživanja migracije ptica.

Što se tiče sprovođenja zakona, preko 20 relevantnih odeljenja radi zajedno na rešavanju problema ilegalnog lova i trgovine pticama selicama.

Država je takođe radila na jačanju saradnje sa drugim zemljama duž migracionih ruta u aspektima kao što su razmena informacija, naučno istraživanje i uparivanje prirodnih rezervata, rekao je Vang.

Zahvaljujući ovim naporima, poboljšani su ekološki uslovi duž puteva migracije ptica i na mestima zaustavljanja, dok je broj slučajeva krivolova primetno smanjen, rekao je zvaničnik.

Kina je dom za skoro jednu šestinu svih vrsta ptica na svetu, a četiri od devet glavnih svetskih migracionih ruta prolaze kroz tu zemlju.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Automoto

Zelena Srbija

Hronika

Scena