Web Analytics
Brnabić: Napredak u borbi protiv korupcije ostvaren zato što ima političke volje - BetaRS

Brnabić: Napredak u borbi protiv korupcije ostvaren zato što ima političke volje

Politika | 09.11.2023 | access_time 14:00
Brnabić: Napredak u borbi protiv korupcije ostvaren zato što ima političke volje
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da napredak koji je izveštaj Evropske komisije o Srbiji navodi da je ostvaren u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala bilo moguće ostvariti samo zato što je za to bilo političke volje.

Na pitanje novinara da prokomentariše to se što u izveštaju izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije navodi da ne postoji politička volja da se bori protiv korupcije i navode da postoji korupcija na visokom nivou Brnabić je odgovorila da izveštaj navodi da je povećan broj istraga i procesa.

"Izveštaj navodi da je u oblasti borbe protiv korupcije ostvaren, ali ja mislim da je trebalo da bude veći. Bio bi ostvaren veći napredak da smo usvojili strategiju za borbu protiv korupcije. Mi je nismo usvojili zato što smo je pre dva meseca poslali na komentare Evropske komisije koje nismo stigli da usaglasimo", izjavila je ona.

U juče objavljenom godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji navodi se da u borbi protiv korupcije Srbija beleži izvestan nivo spremnosti i, ocenjuje se, da je ukupno gledano ostvaren ograničeni napredak, uključujući po pitanju prošlogodišnjih preporuka.

Navodi se da se u toj oblasti beleži blago povećanje broja novih istraga i konačnih osuda u slučajevima visoke korupcije ali da je broj novih slučajeva smanjen.

Brnabić: Za moju Vladu je na priču o litijumu stavljena tačka

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je za njenu Vladu na priču sa litijumom stavljena tačka.
"Imamo izbore, ko zna koga će ljudi da izberu, ako izabru ove nasilnike koji su protiv nasilja biće stavljen tačka na sve", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara da li je taj projekat u Jadru kod Loznice i dalje aktuelan.

Ona je u obraćanju medijima povodom biračkih spiskova, upitala "da li je loše što Srbija treba da bude sa EU u partnerstvu u vezi kritično-važnih sirovina".

"Ja mislim da je to dobro, litijum nije jedina strateški važna sirovina za EU, tu je mislim i magnezijum, ne vidim šta je problem da potpišemo ugovor o strateškom partnerstvu za bilo šta", rekla je premijerka.

Dodala je da nedavno potpisani memorandum "ima veze sa strateškim sirovinama koje ima Srbija i koje ima EU i mogu da ih dele i razmenjuju kako bi obostrani razvoj bio jači".

Na pitanje da li je tačno da je Vlada angažovala, kako je objavio Ekološki ustanak, Rendon grupu i Džona Rendona za promociju projekta "Jadar" Brnabić je rekla da nema tu informiju i da ne zna ko je taj čovek.

 Brnabić: U Beogradu ne postoje značajnija odstupanja u broju birača

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, nakon optužbi opozicije da vlast u Beograd doseljava birače kako bi mogli da glasaju na izborima 17. decembra, da ne postoje značajnija odstupanja u broju birača.
"Broj birača fluktuira ujednačenom dinamikom. Ono što je neverovatno je, da je razlika u broju birača u Beogradu u septembru 2023. godine, u odnosu na 2014. godinu, neverovatnih 750 ljudi", rekla je Brnabić novinarima u Vladi.

Prema njenim rečima, podaci o promenama u broju na biračkom spisku su javni od 2021. godine i mogu se pronaći na sajtu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Premijerka je dodala i da se birački spisak za svaku lokalnu samoupravu ažurira na svaka tri meseca do zaključenja pred izbore.

"A onda po zaključenju biračkog spiska, se omogućava uvid u podatke o imenima i prezimenima svih birača u Srbiji po biračkim mestima", kazala je Brnabić.

Navela je da je sve transparentno na sajtu tog Ministarstva.

"Ako ih naseljavamo u Beogradu 300 do 500 dnevno, kao što to kaže (predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav) Aleksić, a kako se to onda ne vidi ovde? Kako je to onda moguće uraditi u Srbiji? Pa lepo, nije moguće", rekla je Brnabić.

Ocenila je da opozicija iznosi takve tvrdnje kao "alibi za poraz na izborima i pripreme za demonstacije, destabilizaciju i haos time što će da kažu da su izbori pokradeni".

 

 

Teme