Web Analytics
Košar: Snažni odnosi francuske i srpske privrede - BetaRS

Košar: Snažni odnosi francuske i srpske privrede

Ekonomija | 09.11.2023 | access_time 18:30
Košar: Snažni odnosi francuske i srpske privrede
Foto: Beta/Amir Hamzagić

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je danas da su ekonomski odnosi Francuske i Srbije snažni i da je trgovinska razmena dostigla blizu dve milijarde evra.

"Na trgovinskom planu 2022. naša razmena porasla je za 34,2 odsto u odnosu na prošlu godinu i sada se približava iznosu od dve milijarde evra", kazao je Košar na svečanosti, koju su Privredna komora Srbije (PKS) i kompanija "Coface" organizoavele povodom 10 godina saradnje i postojanja "EXCELLENT SME" sertifikata u Srbiji.

On je naveo da su odnosi dve zemlje posebno učvršćeni sporazumom o finansijskoj podršci iz 2019. godine čiji je cilj jačanje ekonomskih veza.

Kako je istakao, u Srbiji posluje veliki broj francuskih kompanija, a izvoz se povećava iz godine u godinu.

Precizirao je da u Srbiji trenutno posluje 120 francuskih kompanija koje zapošljavaju 12.000 ljudi, a kao primer dobre prakse istakao je kompaniju "Vensi" (Vinci).

"Potrebno je ohrabriti mala i srednja francuska preduzeća kako bi više poslovala sa Srbijom i bila hrabrija u investicijama. Na nama je da privučemo ta preduzeća", naveo je Košar.

Ministar privrede Srbije Slobodan Cvetković je rekao da se današnjim događajem nastavlja tradicija duga više od 10 godina, a da serifikat "EXCELLENT SME" u Srbiji svedoči o kontinuiranom radu i posvećenosti.

"Kroz izdavanje ovih sertifikata, PKS pruža važan instrument podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji, što omogućava da jasno označi svoj bonitet i doprinosi povećanju njihove trasnsparentonsti na tržištu. Dodeljen sertifikat ima ključnu ulogu u unapredjenju digitalne prisutnosti i usklađenosti sa direktivama EU za promovisanje uspešnih malih i srednjih preduzeća", rekao je Cvetković.

Naglasio je da se u sinergiji sa "Coface" Srbija realizuje pristup u obezbeđivanju kvalitetnih informacija i ocena koje stoje iza ovog sertifikata.

On je ukazao da je cilj da Srbija bude prepoznata kao plodno tlo za investicije i zemlja sa stabilnom ekonomijom koja je spremna da se uključi u napredne svetske tokove i aktivno učestvuje na globalnom tržištu.

"Ministarstvo privede je ove godine izdvojilo 3,4 milijarde dinara bespovratnih sredstava za podršku sektoru malih i srdnjih preduzeća i preduzetnika. Realizujemo četiri programa podrške koji predstavljaju kombinaciju bespovratnih sredstava iz budžeta i povoljnih kredita iz Fonda za razvoj ili komercijalnih banaka i to za nabavku opreme, za razvojne projekte, za pomoć početnicima i mladima u poslovanju kao i za unapređenje ženskog preduzetništva", kazao je on.

Cvetković je reka i da je Vlada Srbije usvojila strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika do 2027. godine sa akcionim planom, za narednu godinu, kojim se kroz glavne ciljeve i konkretne mere definiše politika rasta ovog sektora, uz povećanje broja kompanija i broja zaposlenih.

Savetnik predsednika PKS Milun Trivunac je naglasio da znak "EXCELLENT SME" sertifikata omogućava brže donošenje odluka, povećava transparentnost tržišta i promoviše dobre poslovne običaje i ukazao je da u Srbiji danas taj sertifikat poseduje 667 mikro, malih i srednjih preduzeća.

"To su brzorastuće kompanije sa oformljenom ozbiljnom i kvalitetnom ponudom koja osvaja kako region, tako i svet. Uspešna implementacija ovakvih i sličnih projekata u domenu kreiranja poslovnog ambijenta međusobno uvažavanje i iskreno prijateljstvo između naših zemalja, rezultirali su činjenicom da je Francuska prepoznala Srbiju kao najvitalniju privredu u regionu, kao vodećeg promotera u oblasti internacionalizacije, digitalizacije, dualnog obrazovanja i regionalne ekonomske integracije", kazao je Trivunac.

On je istakao da prema podacima APR-a, na tržištu Srbije posluje 285 kompanija čiji su vlasnici državljani Francuske, dok se Francuska nalazi na 11. mestu među zemljama sa najvećim neto ulaganjima nerezidenata u Srbiju.

"U periodu između 2010. i 2023. Francuska je uložila 1,14 milijarde evra i zaposlila više od 13.000 ljudi, uglavnom u automobilskoj industriji, prehrambenom i IT sektoru. Tokom 2022. registrovano skoro 5.000 privrednih subjekata koji su poslovali sa tržištem Francuske, od kojih je 811 izvozilo smrznute maline, automobilske gume, cirkularne pumpe, dok je blizu 3.700 kompanija uvozilo iz Francuske lekove, semensku robu, delove za mašine", objasnio je Trivunac.

On je istakao da je pored investicione saradnje, cilj da se poveća broj kompanija koje međusobno trguju, kako bi vrednost robne razmene dodatno unapredili.

"Srbija je glavna zemlja na Balkanu u koju Francuska investira i u koju odlazi 70 odsto njenih investicija. Tokom 2022. ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene između Srbije i Francuske iznosila je blizu 2 milijarde evra. U Francusku najviše izvozimo smrznute maline blizu 10 odsto od ukupnog izvoza", rekao je Trivunac.

Teme