Web Analytics
Ekološki ustanak: Lobiranjem do pacifikacije javnog mnjenja o iskopavanju litijuma u Srbiji - BetaRS

Ekološki ustanak: Lobiranjem do pacifikacije javnog mnjenja o iskopavanju litijuma u Srbiji

Politika | 10.11.2023 | access_time 14:25
Ekološki ustanak: Lobiranjem do pacifikacije javnog mnjenja o iskopavanju litijuma u Srbiji
Foto: Milan Ilić
Država lobiranjem želi da dovede do pacifikacije javnog mnjenja o iskopavanju litijuma i projekta "Jadar", ocenjeno je danas na konferenciji za novinare koju je organizovao pokret Ekološki ustanak.

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je novinarima u beogradskim prostorijama tog pokreta da dokument koji je lobistička kompanija "Rendon grupa" poslala Vladi Srbije, a koji je taj pokret predstavio u četvrtak, predviđa "omekšavanje priče" i "gašenje pobune" građana o tom projektu.

"Da korak po korak 'otupe оštricu' ekološke pobune. Suština je da 'Rio Tinto' neće odustati od naših, kako ih nazivaju, kritičnih mineralnih sirovina. Ali nije tu samo 'Rio Tinto', planirano je na desetine rudarskih nalazišta", kazao je on.

Jovanović je ocenio da postoji još dokumenata koje je Vlada Srbije potpisala, a koje krije, i zatražio da svi ti dokumenti budu objavljeni na uvid javnosti.

"Očigledno je da su preuzeli neke obaveze i prema 'Rio Tintu' i prema 'Ziđinu' i drugima, a da nas (građane) nisu pitali ništa", naveo je lider Ekološkog ustanka.

Komentarišući izjavu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da ne zna ko je Džon Rendon, vlasnik 'Rendon grupe', Јоvanović je ocenio da premijerka ne govori istinu, navodeći da je upravo Rendon više puta posredovao u pregovorima između Srbije i SAD.

Prodekan Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić naveo je da "Rio Tinto" ima više projekata i sa Vladom Srbije i sa Evropskom unijom, uz tvrdnju da su ta kompanija i EU potpisali sporazum kojim je predviđeno sagledavanje situacije u Jadru i oživljavanje tog projekta.

"Mi imamo jedan 'mali hibridni ratić' protiv svih koji su se usprotivili projektu 'Jadar'", ocenio je Ristić i dodao da se svi protivnici tog projekta napadaju i proglašavaju "lažnim ekolozima".

Naveo da se "Rendon grupa", koju je nazvao specijalistima za "socijalni inženjering", angažuje kako bi pokušala da pacifikuje javno mnjenje u Srbiji i promeni njegovo mišljenje oko iskopavanja litijuma.

"Mi smo dakle jedno nerazumno društvo koje ne zna šta je njegov prioritet, pa sada angažuju specijaliste za socijalni inženjering", kazao je Ristić.

Akademik Nenad Kostić izjavio je da je lobiranje u SAD legalno i da se ohrabruje njegovo korišćenje, navodeći da se ono zapravo svodi na "legalnu korupciju".

"Kod nas nema tog mehanizma, građani i ustanove nemaju mogućnost da daju novac političarima na taj način. Zato se ovde sve radi ispod žita", kazao je Kostić.

Prema njegovim rečima, Srbija je prepoznata kao zemlja koja ima "lako potkupljivu elitu", dok su građani oni koji se bune.

Naučna savetnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević navela je da su lobiranje i "napadi botova" na ekološke aktiviste počeli mnogo pre dolaska "Rendon grupe", zbog čega je dobijala pretnje i optuživana da izaziva paniku.

Đorđević je ocenila da su istražne radnje koje "Rio Tinto" sprovodi u Jadru izazvale oštećenje životne sredine, zagađenje vode i zemljišta na mestima gde se nalaze istražne bušotine, kao i da su mnoge od njih protivzakonite.

Dodala je da su protivzakonito postupale i Opština Loznica i Ministarstvo rudarstva i energetike, kao i da strane kompanije sarađuju sa Vladom Srbije i zajedno menjaju zakone.

"'Rio Tinto' ne može da ispoštuje norme u Srbiji, pa zbog toga dolazi do promena normi", navela je Đorđević.

Pokret Ekološki ustanak saopštio je u četvrtak da je došao do dokumenta koji je Srbiji uputila "Rendon grupa", u kojima je "predstavljena nova lobistička strategija za sprovođenje projekta 'Jadar'".

"Vlasnik ove grupe Džon Rendon ima višedecenijsko međunarodno iskustvo u vođenju strateških preokreta i rehabilitaciji političkih odnosa i odnosa kompanija koje se bave eksploatacijom energenata sa građanskim društvom", navodi se u tom saopštenju.

Teme