Web Analytics
Dveri КiM: Režim iz Beograda nameće Srbima kosovska dokumenta, ili da se isele sa Kosova - BetaRS

Dveri КiM: Režim iz Beograda nameće Srbima kosovska dokumenta, ili da se isele sa Kosova

Politika | 12.11.2023 | access_time 11:05
Dveri КiM: Režim iz Beograda nameće Srbima kosovska dokumenta, ili da se isele sa Kosova
Organizacija Dveri sa Kosova i Metohije (KiM) zatražila je danas od nadležnih da saopšte da li je tačna informacija da su od 1. novembra  ukinuti sajtovi izmeštenih upravnih okruga sa КiM u centralnu Srbiju i da je građanima iz pokrajine tako nametnuta obaveza da uzmu kosovska dokumenta i tablice.

Dveri su pojasnile da je su 1999, kancelarije upravnih okuga sa prostora КiM izmeštene u centralnu Srbiju, uključujući i ispostave MUP-a te da su u tim centrima građani obavljali različite poslove, između ostalog izdavanje registarskih tablica za vozila sa oznakama gradova na КiM.

"Takođe, na sajtu više nema ni Кoordinacione uprave MUP-a za КiM, koja je izdavala dokumenta Republike Srbije građanima sa prebivalištem na teritoriji AP КiM, tako da automatski prestaje mogućnost izdavanja srpskih dokumenata (pasoša, ličnih karata, vozačkih i saobraćajnih dozvola) licima koja žive u našoj južnoj pokrajini", navele su Dveri u saopštenju.

Dveri smatraju da to praktično znači da je režim, kako su naveli, nametnuo obavezu svojim građanima da uzmu isključivo dokumeta druge države, tzv. Republike Кosovo, a da oni koji to ne budu hteli da prihvate mogu samo da se isele u centralnu Srbiju ili pak emigriraju dalje u Evropu ili svet.

"Na taj način se čini novi ustupak separatistima i ugrožava vitalni nacionalni interes, dok se režim elegantno oslobađa balasta zvanog Srbi sa КiM. Jasno je da je politika ovog režima prema КiM doživela potpuni debakl i poraz, što je dovoljan razlog da građani na predstojećim izborima uskrate poverenje onima koji Srbiju ubrzano vode u sunovrat", navedeno je u saopštenju.

Teme