Web Analytics
Jakovljević (Dveri): Podržavamo protest poljoprivrednika, nelojalna konkurencija neizdrživa - BetaRS

Jakovljević (Dveri): Podržavamo protest poljoprivrednika, nelojalna konkurencija neizdrživa

Politika | 13.11.2023 | access_time 14:05
Jakovljević (Dveri): Podržavamo protest poljoprivrednika, nelojalna konkurencija neizdrživa
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Potpredsednik Srpskog pokreta Dveri Milovan Jakovljević rekao je danas da ta stranka podržava protest vojvođanskih poljoprivrednika i ocenio da srpski seljak više ne može da izdrži nelojalnu konkurenciju iz drugih zemalja.

"Na taj korak će se vrlo verovatno odlučiti i poljoprivredni proizvođači iz cele Srbije, što je potpuno razumljivo", rekao je Jakovljević, koji je i kandidat Dveri za poslanika na republičkim izborima 17. decembra.

On je ocenio da ne postoji grana poljoprivrede u Srbiji koja nije ugrožena.

"Izvozimo sirovine, a uvozimo hranu sumnjivog porekla, dok je proizvodnja mesa i mleka desetkovana. Suša je prepolovila rod suncokreta, pšenice i kukuruza, a cene ovih proizvoda su manje od cene proizvodnje, pšenica košta od 19 do 19,5 dinara za kilogram", rekao je Jakovlević.

Dodao je da su proizvođači voća zbog nepovoljnih vremenskih uslova ostali bez značajnih prinosa i realnih cena.

"Proizvođači krompira ponadali su se da će posle više godina ostvariti zaradu, ali predsednik države je najavio da će cena krompira u maloprodaji iznositi 60 dinara, pa samim tim cena u otkupu ne može biti veća od 40 dinara, što je ispod cene proizvodnje samog krompira", rekao je Jakovljević.

Naveo je da je zbog više faktora srpsko malinarstvo dovedeno do potpune propasti i podsetio da je Srbija decenijama bila svetski lider u proizvodnji i plasmanu maline i da je od godišnjeg izvoza tog voća država imala prihod od 250 do 350 miliona evra.

Jakovljević je ocenio da je domaće preduzetništvo ugroženo "visokim fiskalnim i parafiskalnim nametima, komplikovanom administracijom i slabom kupovnom moći stanovništva, a posebno pogrešnom poreskom politikom".

"Visoka korupcija, namešteni tenderi i partijski nepotizam su takođe veliki problemi srpskog preduzetništva", rekao je Jakovljević.

Prema njegovim rečima Srbija je za subvencije od 2006. godine do danas potrošila blizu milijardu evra, od čega je oko 93,5 odsto pripalo stranim investitorima, a svega 6,5 odsto domaćim.

Teme