Web Analytics
Đedović Handanović: Olakšice za struju, gas i grejanje ostvarilo 160.000 domaćinstava - BetaRS

Đedović Handanović: Olakšice za struju, gas i grejanje ostvarilo 160.000 domaćinstava

Ekonomija | 14.11.2023 | access_time 16:00
Đedović Handanović: Olakšice za struju, gas i grejanje ostvarilo 160.000 domaćinstava
Foto: Emilija Jovanovic
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da građani racionalnom potrošnjom energije mogu da prepolove račune za električnu energiju tokom grejne sezone i da država nastavlja sa većim subvencionisanjem mera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

"U prošloj grejnoj sezoni, svakog meseca je oko milion domaćinstava trošilo manje energije i ostvarivalo popuste i zbog toga smo ove godine obezbedili veće popuste za racionalnu potrošnju sa kojim mogu čak da prepolove račune za električnu energiju", rekla je Đedović Handanović, gostujući na Hepi televiziji, a saopštilo to Ministarstvo.

Dodala je da ako građani uštede više od pet odsto u odnosu na prošlu godinu, ili godinu pre nje, mogu da ostvare popuste od 20 do 40 odsto, a ako izmire obaveze na vreme ostvaruju dodatnih pet odsto popusta, kao i pet odsto popusta ako troše više u nižoj tarifi.

Ona je rekla da je u saradnji sa Svetskom bankom započet program subvencionisanja energetske sanacije u vrednosti 50 miliona evra koji treba da obuhvati 50.000 domaćinstava, što je dvostruko više u odnosu na prethodne tri godine.

Potpisani su, kako je rekla, ugovori za energetsku sanaciju sa 131 jedinicom lokalne samouprave dok su do danas pozivi za građane raspisani u 86 gradova i opština.

Ona je podsetila da građani mogu da dobiju subvencije države u iznosu od 50 do 65 odsto vrednosti energetske sanacije za zamenu stolarije, fasade, krovova, grejnih tela, postavljanje solarnih kolektora za grejanje vode kao i solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Navela je da je u toku raspisivanje javnih poziva za subvencionisanje stambenih i višeporodičnih zgrada u 16 gradova i opština kojim će se energetski sanirati oko 500 stambenih jedinica.

Istakla je da država vodi računa o socijalno ugroženim građanima kako bi lakše izmirili račune za električnu energiju, gas i grejanje.

"Usled energetske krize, kroz Uredbu o energetski ugroženom kupcu obezbedili smo većem broju socijalno ugroženih građana, kao i primaocima uvećane socijalne pomoći, da ostvare popuste do 50 odsto za električnu energiju, gas ili grejanje. Nakon nedavnih izmena Uredbe, uspeli smo da povećamo broj građana koji dobijaju olakšice na računima za struju, gas i grejanje sa 75.000 na 160.000 za svega nedelju dana", rekla je ona.

Dodala je da je penzionerima sa primanjima od 21.766,26 dinara i manjim omogućeno automatsko ostvarivanje popusta na računima za električnu energiju tokom grejne sezone. 

Elektroprivreda Srbije je, prema njeni rečima, u potpunosti spremna za zimu.

Na pitanje da li je prisustvovala nedavnom skupu o rudarstvu, koji su prekinule ekološke organizacije, Đedović Handanović je odgovorila da nije bila prisutna i da je za tako važnu temu kao što je razvoj rudarstva u Srbiji neophodan dijalog i da osuđuje takvo ponašanje.

"Neophodan je dijalog o tako važnim pitanjima kao što je razvoj rudarstva u zemlji. Da sam bila prisutna, sigurno bih razgovarala sa njima jer smatram da je dijalog neophodan dok je svako drugo nasilno ponašanje nedopustivo", zaključila je ona.

Teme