Web Analytics
Đedović Handanović: Potpisan ugovor za kupovinu gasa iz Azerbejdžana - BetaRS

Đedović Handanović: Potpisan ugovor za kupovinu gasa iz Azerbejdžana

Ekonomija | 15.11.2023 | access_time 12:50
Đedović Handanović: Potpisan ugovor za kupovinu gasa iz Azerbejdžana
Foto: Emilija Jovanovic
 Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović danas je u Bakuu potpisala Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana kojim se produbljuju odnosi u oblasti energetike, kao i komercijalni ugovor između gasnih kompanija Sokar i Srbijagas, što će omogućiti isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa iz te zemlje do kraja naredne godine.

Ona je rekla da dve zemlje imaju stratešku saradnju, zahvaljujući prijateljskim odnosima i uzajamnom poštovanju dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva, saopštilo je Ministartvo rudarstva i energetike Srbije.

"Današnjim potpisivanjem Memoranduma produbili smo bilateralnu saradnju Srbije i Azerbejdžana u energetici i osigurali snabdevanje gasom iz ove zemlje u količinama do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026, dok nakon toga možemo dobavljati i milijardu kubnih metara gasa iz ove zemlje", rekla je Đedović Handanović, nakon potpisivanja Memoranduma i komercijalnog ugovora u Ministarstvu energetike Azerbejdžana.

Dodala je da će po završetku izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, Srbija imati Azerbejdžan kao još jednog snabdevača gasom.

"Posle završetka gasovoda Balkanski tok koji je obezbedio dodatnu sigurnost i otvorio novi pravac snabdevanja, sada ostvarujemo i strateški cilj da diversifikujemo snabdevače i dodatno jačamo svoju poziciju kao tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja centralne Evrope. Završetak gasne interkonekcije Srbija-Bugarska očekujemo u narednim danima", rekla je ona.

Đedović Handanović je ocenila da potpisani Memorandum otvara i druge mogućnosti za saradnju između dve zemlje, koje se tiču isporuka tečnog prirodnog gasa preko LNG terminala u Turskoj i Grčkoj, kao i potencijalne saradnje na razvoju kapaciteta za izgradnju gasnih elektrana i skladišta gasa.

Ona je podsetila da sve projekcije govore da će potrebe Srbije za prirodnim gasom tokom ove decenije rasti, odnosno da se očekuje da se ukupna potrošnja gasa poveća sa oko tri milijarde kubnih metara gasa u 2022. na oko četiri milijade kubnih metara do 2030.

"Memorandum i ugovor koji su danas potpisani omogućavaju da računamo i na veće količine gasa i na više snabdevača, što će nam doneti veću sigurnost u snabdevanju naših građana i privrede. Takođe, po završetku gasnog interkonektora ka Bugarskoj, planiramo i nove interkonekcije, pre svega ka Severnoj Makedoniji", rekla je Đedović Handanović.

Ministar energetike Azerbejdžana Parviz Šahbazov rekao je da je uz pomoć strateški važnih dokumenata koji su potpisani uspostavljen osnov za multilateralnu saradnju u oblasti gasa, uključujući, po prvi put, isporuku gasa iz Azerbejdžana u Srbiju.

"Srbija je novi partner Azerbejdžana u diversifikaciji gasnog tržišta u Evropi. Na osnovu isporuka gasa Srbiji u količini do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje, broj zemalja koje će se snabdevati azerbejdžanskim gasom povećao se na osam", naveo je Šahbazov.

Teme