Web Analytics
Đurđević Stamenkovski traži izvinjenje Francuske i Nemačke Srbiji zbog pomeranja spomenika - BetaRS

Đurđević Stamenkovski traži izvinjenje Francuske i Nemačke Srbiji zbog pomeranja spomenika

Politika | 15.11.2023 | access_time 13:05
Đurđević Stamenkovski traži izvinjenje Francuske i Nemačke Srbiji zbog pomeranja spomenika
Foto: Milos Miskov
Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski je danas tražila od ambasada Francuske i Nemačke izvinjenje srpskom narodu i Srbiji zbog toga što je na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini premešten Spomenik srpskim vojnicima palim u ratovima 1912-1918.

Đurđević Stamenkovski je na protestnoj konferenciji stranke Zavetnici i pokreta Dveri ispred Ambasade Francuske u Beogradu kazala da taj čin koji se dogodio 11. novembra na Dan primirja, "kulturni genocid nad Srbima sa Kosova i Metohije".

Tražila je i da se otkaže sutrašnji sastanak pregovarača Srbije i Kosova u Briselu jer "Srbija nema o čemu da razgovara" dok se spomen-ploča ne vrati gde je bila.

Rekla je i da je premeštanje spomenika "čin brisanja kulturnih tragova na Kosovu" s ciljem "brisanje srpske istorije" i najavila da će lista "Nacionalno okupljanje" uputiti pismo parlamentarnoj grupi u Evropskom parlamentu i obavestiti sve suverenističke snage o tom događaju.

Po rečima Đurđević Stamenkovski, "EU potire nacionalne identitete naroda" i time "razara temelje na kojima počiva Evropa".

Ocenila je i da nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron "pokušavaju da izbrišu kulturne belege srpskog naroda".

Đurđević Stamenkovski je pomenula da je nekadašnji predsednik Francuske Šarl de Gol govorio o "Evropi otadžbine" i ocenila da jedino kroz tu ideju mogu da se očuvaju identitet Evrope i tekovine zajedničke istorije.
 
 
Video materijal dostupan OVDE.

Teme