Web Analytics
Samit Si Đinpinga i Džozefa Bajdena: Odnosi Kine i SAD najvažniji bilateralni odnosi na svetu - BetaRS

Samit Si Đinpinga i Džozefa Bajdena: Odnosi Kine i SAD najvažniji bilateralni odnosi na svetu

Svet | 16.11.2023 | access_time 08:45
Samit Si Đinpinga i Džozefa Bajdena: Odnosi Kine i SAD najvažniji bilateralni odnosi na svetu
BETAPHOTO/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION

Kineski predsednik Si Đinping i američki predsednik Džozef Bajden održali su samit u Filoli estejtu u San Francisku.

Predsednik Si Đinping je primetio da je prošlo godinu dana od njihovog poslednjeg sastanka na Baliju u Indoneziji i da se od tada mnogo toga dogodilo. Svet je izašao iz pandemije kovida, ali je još uvek pod njenim ogromnim uticajima. Svetska ekonomija se oporavlja, ali njen zamah ostaje spor, a industrijski i lanci snabdevanja i dalje su pod pretnjom da budu prekinuti, dok protekcionizam raste. Sve su to veliki problem, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

“Kinesko-američki odnosi, koji su najvažniji bilateralni odnosi na svetu, treba da se sagledaju u širem kontekstu ubrzanih globalnih transformacija nezabeleženih u jednom veku. Odnosi bi trebalo da se razvijaju na način koji koristi našim narodima i da ispunjavaju našu odgovornost prema ljudskom napretku”, rekao je Si.

Predsednik Si Đinping je istakao da kinesko-američki odnosi nikada nisu išli glatko u proteklih 50 i više godina i da su se uvek suočavali sa problemima ove ili one vrste. Ipak, nastavili su da se kreću napred usred preokreta. Za dve velike zemlje poput Kine i Sjedinjenih Američkih Država, ne postoji opcija da okrenu leđa jedna drugoj. Nerealno je da jedna strana menja drugu. A sukob i konfrontacije imaju nepodnošljive posledice za obe strane.

 

Samit Si Đinpinga i Džozefa Bajdena: Odnosi Kine i SAD najvažniji bilateralni odnosi na svetu

 

Predsednik Si Đinping je podvukao svoje dosledno gledište da konkurencija velikih zemalja nije preovlađujući trend sadašnjeg vremena i da ne može rešiti probleme sa kojima se suočavaju Kina I Sjedinjene Američke Države ili svet u celini. Planeta Zemlja je dovoljno velika da dve države uspeju, a uspeh jedne zemlje je prilika za drugu.

Objektivna je činjenica da se Kina i SAD razlikuju u pogledu istorije,kulture, društvenog sistema i razvojnog puta. Međutim, sve dok poštuju jedna drugu, koegzistiraju u miru i teže saradnji u kojoj svi dobijaju, biće u potpunosti sposobne da se izdignu iznad razlika i pronađu pravi način da se slažu jedna sa drugom. Predsednik Si je izrazio čvrsto uverenje u obećavajuću budućnost bilateralnih odnosa.

Predsednik Si je istakao da kao lideri kinesko-američkih odnosa, on i predsednik Bajden preuzimaju veliku odgovornost za odnose između dve zemlje, dva naroda, za svet i istoriju. On se raduje dubokoj razmeni mišljenja i postizanju novih saglasnosti sa predsednikom Bajdenom o strateškim i sveobuhvatnim pitanjima koja su kritična za pravac razvoja odnosa Kine i SAD, kao i o glavnim pitanjima koja utiču na svetski mir i razvoj.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika