Web Analytics
Čadež: Srbija i region ocenjeni kao budućnost svetskog vinartsva - BetaRS

Čadež: Srbija i region ocenjeni kao budućnost svetskog vinartsva

Ekonomija | 16.11.2023 | access_time 11:30
Čadež: Srbija i region ocenjeni kao budućnost svetskog vinartsva
Foto: Pixabay

Predsednik Privredne komore (PKS) Srbije Marko Čadež izjavio je danas, povodom otvaranja drugog sajma vina, hrane i turizma "Vinska vizija Otvorenog Balkana" u Beogradu, da su Srbija i region ocenjeni kao budućnost svetskog vinarstva, navodeći da je to ocena čuvenog specijalizovanog magazina posvećenog vinu i svojevrsne rejting agencije "Falstaf".

Čadež je, gostujući na RTS-u, kazao da će "Vinska vizija Otvorenog Balkana" na Beogradskom sajmu će do 19. novembra okupiti oko 600 izlagača i više od 450 profesionalnih kupaca iz celoga sveta, sa svih kontinenata, ističući da su privrednici, preko specijalizovane platforme PКS, već zakazali 4.000 bilateralnih sastanaka sa potencijalnim partnerima.

"Najveći evropski kupci, poput norveškog 'Vinmonopolet', britanskog 'Novel Wines', zatim 'United Stars Corporation Group' iz Кanade, 'Merit Importadora' iz Brazila i drugi, dolaze ovde da naprave posao. Ne postoji zemlja koja nije poslala svog najvećeg predstavnika da razgovara sa našim vinarima. Beograd je od danas svetski centar vina i očekujemo veliki broj posetilaca", rekao je Čadež, saopštio je PKS.

On je pozvao je sve ljubitelje vina da dođu na Beogradski sajam i od sutra pa do nedelje probaju i kupe najkvalitetnija vina, navodeći da je prvi dan sajma biće otvoren za profesionalne kupce i zvanice.

Ukazao je da na sajam dolaze i najveća svetska imena kada je u pitanju ocenjivanje vina, zatim somelijeri, a kao prateće manifestacije biće organizovane izložbe hrane, rakija, začina, gastronomska takmičenja i predstavljanje turističkog potencijala.

Podsetio je da je "Vinska vizija Otvorenog Balkana" promovisana u protekloj godini na prestižnim svetskim manifestacijama i sajmovima, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Albanije Edija Rame, premijera Severne Makedonije Dimitra Кovačevskog.

Čadež je, govoreći o učešću PКS na najvećoj tehnološkoj konferenciji Veb samitu, koji je održan ove nedelje u Lisabonu, ukazao da su ostvareni sjajni kontakti sa vodećim stručnjacima u svetu startapa.

"Povezali smo se sa našom inovativnom zajednicom od oko 400 ljudi koji su bili tamo i već od sutra sa njima krećemo u pripremu i razgovore o organizaciji Srpskog startap ostrva na sledećem Web samitu", kazao je on.

Najavio je da će PKS u proleće 2024. u Beogradu, sa svetskom startap zajednicom Genom, organizovati veliki događaj, a biće reči, kako je naveo, i o mogućim operacijama iz Srbije.

Teme