Web Analytics
Raspuštena Skupština AP Vojvodine, stekli se uslovi da izbori budu 17. decembra - BetaRS

Raspuštena Skupština AP Vojvodine, stekli se uslovi da izbori budu 17. decembra

Politika | 16.11.2023 | access_time 12:10
Raspuštena Skupština AP Vojvodine, stekli se uslovi da izbori budu 17. decembra
Foto: Beta/Miloš Miškov
 Usvajanjem Odluke o prevremenom prestanku mandata Skupštine Vojvodine, pokrajinski parlament je raspušten i stekli su se uslovi da se vanredni izbori održe 17. decembra.

Za odluku, koja je bila jedina tačka dnevnog reda, glasalo je 95 poslanika, dok ih je protiv bilo četiri.

Pokrajinski parlament ima 120 poslanika.

U odluci se navodi da su razlozi za raspisivanje vanrednih izbora, budući da je rok za redovne pokrajinske izbore 2. maj 2024, to da bi se oni održali istovremeno sa ranije raspisanim izborima na drugim nivoima.

"Smatramo da je celishodnije, prvenstveno sa finansijskog, ali i tehničkog aspekta održati izbore za poslanike u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvoine istovremeno sa izborima za narodne poslanike, dakle 17. decembra 2023. godine", navedeno je u odluci koju su potpisala 93 poslanika.

Predsednik Skupštine Vojvodine Momo Čolaković je najavio da će odluku potpisati u toku dana da bi odmah stupila na snagu.

"Zahvaljujem još jednom svim građanima, svim poslanicima, zahvaljujem Pokrajinskoj vladi koja je uspešno realizovala sve naše zadatke i odluke", poručio je Čolaković.

Opozicioni poslanici zamerili su povezivanje pokrajinskih sa republičkim izborima i upozorili da je prljava izborna kampanja već počela.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz Srpske napredne stranke Damir Zobenica istakao je da je teško razumeti zahtev opozicije i podsetio da su od maja, na protestima "Srbija protiv nasilja", traženi izbori.

Poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara podržali su odluku.

Teme