Web Analytics
KOMS: 'Srbija protiv nasilja' i SNS se najviše obraćaju mladima tokom kampanje - BetaRS

KOMS: 'Srbija protiv nasilja' i SNS se najviše obraćaju mladima tokom kampanje

Društvo | 16.11.2023 | access_time 15:40
KOMS: 'Srbija protiv nasilja' i SNS se najviše obraćaju mladima tokom kampanje
Foto: Pixabay

Izborna lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) i opoziciona izborna lista "Srbija protiv nasilja" najviše su se bavile pitanjem mladih od početka kampanje za izbore 17. decembra - po sedam puta, objavila je danas Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

KOMS je u izveštaju monitoringa izborne kampanje za period od 1. do 12. novembra zabeležio da je izborna lista oko SNS komunicirala ka mladima sedam puta preko ministra finansija Siniše Malog i nekoliko kandidata za poslanike.

"Glavne teme njihovih obraćanja ticale su se zaposlenja i zapošljivosti mladih, sa akcentom na program 'Moja prva plata' i novim studentskim karticama. Većina obraćanja je sadržala deo o ostanku mladih u Srbiji kao cilju kome se teži", navodi se u izveštaju.

Izborna lista "Srbija protiv nasilja" je preko svojih kandidata za poslanike, kako su naveli iz KOMS-a, isticali nedostatak kulturnih sadržaja i štetan uticaj kladionica, dovodeći ga u vezu sa sistemom vrednosti mladih.

"Jedan od predloga javne politike ove koalicije je izgradnja novog studentskog grada u Beogradu i u drugim gradovima. Ova lista je pozvala mlade da izađu na izbore u više navrata, a studentima su se obratili u vidu uputstva na koji način mogu da promene svoje glasačko mesto", piše KOMS.

Koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS) jednom je komunicirala o učešću mladih u politici i na izborima, a Narodna stranka, čija izborna lista još nije proglašena je dva puta pozivala studente da izađu na glasanje.

Koalicija "Nacionalno okupljanje" Dveri i Zavetnika je u svom obraćanju istakla je loš položaj i neprepoznavanje značaja mladih naučnika i poljoprivrednika, dok je koalicija NADA u okviru svoje kampanje za beogradske izbore istakla neophodnost izdvajanja većih sredstava za sport i omladinu u Beogradu u cilju promovisanja zdravih navika među mladima.

KOMS je u izveštaju naveo i da je Srpska radikalna stranka jedina proglašena lista koja nijekomunicarala ka mladima od početka izborne kampanje.

Ta organizacija je saopštila da će i ove godine sprovoditi monitoring izborne kampanje za vanredne parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore koji će biti održani 17. decembra, a da će rezultati biti predstavljani na svakih sedam dana.

KOMS: 'Srbija protiv nasilja' i SNS se najviše obraćaju mladima tokom kampanje

Teme