Web Analytics
Kina lansirala pomorski satelit nove generacije - BetaRS

Kina lansirala pomorski satelit nove generacije

Tehnologija | 17.11.2023 | access_time 12:50
Kina lansirala pomorski satelit nove generacije
foto: Raketa nosač Dugi marš - 2C (LongMarch-2C) koja nosi satelit za praćenje boja okeana nove generacije poleće iz Centra za lansiranje satelita Điućuan na severozapadu Kine, 16. novembra 2023. (Vang Điangbo/Sinhua)

Kina je 16.novembra poslala satelit za praćenje boja okeana nove generacije u svemir kako bi pomogla u boljem razumevanju morskih voda.

To je prvi na svetu visokoprecizni satelit za posmatranje boja okeana koji cilja različite vodene površine širom sveta, koristeći više metoda detekcije.

Kako piše Sinhua, može da realizuje opsežno, kontinuirano i dinamično praćenje boje vode, temperature vode, morskog leda, suspendovanih materija i ekologije vode u okeanu, uz obalu, na ostrvima i lukama širom sveta.

Satelit će pružati usluge daljinskog otkrivanja za glavne kineske morske puteve i promovisati korišćenje ribljih resursa i praćenje zagađenja mora, rekao je Meng Lingđie,zamenik glavnog inženjera Centra za posmatranje Zemlje i podataka pri Kineskoj nacionalnoj svemirskoj administraciji.

Satelit je lansiran raketom-nosačem Dugi marš-2C u 11.55 po pekinškom vremenu iz Centra za lansiranje satelita Điućuan na severozapadu Kine, a kasnije je uspešno ušao u planiranu orbitu.

Lansiranje je bila 497. letačka misija u kojoj se koristi serija raketa nosača Dugi marš.

Teme