Web Analytics
BETA saznaje: Poljoprivrednici nastavili protest, večeras se dogovaraju o daljim merama - BetaRS

BETA saznaje: Poljoprivrednici nastavili protest, večeras se dogovaraju o daljim merama

Ekonomija | 18.11.2023 | access_time 11:50
BETA saznaje:  Poljoprivrednici nastavili protest, večeras se dogovaraju o daljim merama
Foto: Dragan Gojic

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji, koji su nezadovoljni sprovođenjem sporazuma potpisanog sa Vladom Srbije u maju, nastavili su danas da traktorima blokiraju saobraćajnice u Vojvodini i rafineriju nafte u Novom Sadu, a večeras će razgovarati o daljim pravcima protesta, rekao je predsednik udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije Goran Filipović.

On je za Betu rekao da će danas na nekoliko sati biti blokiran prilaz auto-putu ka Novom Sadu.

"Nastavljena je blokada svih saobraćajnica u Vojvodini kao i prethodnih šest dana, ali proširene su obustavom saobraćaja kod Nadalja i Srbobrana", rekao je Filipović.

Dodao je da je večeras sastanak poljoprivrednika na kome će razgovarati o daljim merama borbe jer Vlada Srbije odbija da realizuje sve tačke dogovora iz maja ove godine, a to je da se dizel na pumpi prodaje bez akcize i poreza na dodatu vrednost i da se uredi robna berza.

Oni traže i da subvencije po hektaru u narednoj godini budu povećane sa 18.000 dinara na 35.000 i da im država omogući da dobiju kredite za refinansiranje starih, po povoljnoj kamati od jedan odsto, kako bi mogli da vraćaju prethodno dobijene.

Zbog pada cena žitarica i uljarica za oko 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada su koštale oko 40 dinara po kilogramu, oni su rekli da su u velikim gubicima i da ne mogu da servisiraju dugove, a pojedini prodaju zemlju da bi ih vratili. Cene repromaterijala u međuvremenu nisu toliko pale, pa poljoprivrednici imaju gubitak na pšenici i po 300 evra po hektaru.

Problemi sa cenama ratarskih proizvoda počeli su, kako navode poljoprivrednici, prošle godine kada im je u periodu kada su cene žitarica i uljarica bile mnogo više nego sada, bio zabranjen izvoz na oko mesec i po dana, a zatim dozvoljen, ali ograničen, pa nisu prodate zalihe. Zajedno sa rodom od ove godine ponuda je bila velika i oborila je cene kukuruza na oko 17 dinara, a pšenice na oko 21 dinar, a prepolovljena je i cena soje i suncokreta.
Protest poljoprivrednika predvode četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Njima su se pridružila udruženja "Elemirski paori" iz Elemira, "Složni Pidikanci" iz Bavaništa, "Paori iz Padine".

Teme