Web Analytics
Uhapšen Srbin osumnjičen za ratne zločine u opštini Vučitrn tokom rata na Kosovu - BetaRS

Uhapšen Srbin osumnjičen za ratne zločine u opštini Vučitrn tokom rata na Kosovu

Kosovo | 18.11.2023 | access_time 13:55
Uhapšen Srbin osumnjičen za ratne zločine u opštini Vučitrn tokom rata na Kosovu
Foto: Beta/SASA DJORDJEVIC

Kosovska policija saopštila je da je u toku istrage o ratnim zločinima na prelazu Jarinje privela Srbina S.N. iz opštine Vučitrn, kao osobu osumnjičenu za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na teritoriji opštine Vučitrn.

"Povodom istrage ratnih zločina, Policija Kosova u ovom slučaju, Uprava granične policije u saradnji sa policijskim istražiteljima Uprave za istraživanje ratnih zločina, lišila je slobode osumnjičenog Srbina, S.N. (59) iz opštine Vučitrna, pod sumnjom za izvršenje ratnog zločina",navedeno je u saopštenju.

Očekuje se da shodno Zakonu o krivičnom postupku isti biti ispitan u prisustvu branioca i u koordinaciji sa pravosudnim organima biti preduzeti dalji koraci.

Ranije danas, specijalno tužilaštvo Kosova (STRK) saopštilo je da je u saradnji i koordinaciji sa Carinom Kosova, i relevantnim mehanizmima, uz podršku Kosovske policije ostvarena akcija pretresa 11 lokacija zbog sumnje da su osam pripadnika carine i jedan policajac zloupotrebili službeni položaj i primili mito. 

Sumnje su zasnovane na dugoj istrazi koju je vodilo Specijalno tužilaštvo, a sprovodili Carina Kosova i Policijski inspektorat, pošto je u istragu bio uključen i policajac.

"Tokom ove akcije prikupljeni su dokazi koji potkrepljuju sumnju da su ovih devet službenih lica, od kojih su osam službenici Carine i jedan policajac Granične policije, umešani u krivična dela za koja se sumnjiče", kaže se u saopštenju.

Takođe akcije oduzeta su dokumenta i oružje koji su važni za dalje istražne radnje, kaže se u saopštenju.

Teme