Web Analytics
Erste banka: Finansijsko obrazovanje uvedeno u 200 osnovnih škola u Srbiji - BetaRS

Erste banka: Finansijsko obrazovanje uvedeno u 200 osnovnih škola u Srbiji

Ekonomija | Izvor: Beta | 20.11.2023 | access_time 14:05
Erste banka: Finansijsko obrazovanje uvedeno u 200 osnovnih škola u Srbiji
Foto: Beta/Milan Ilić

Erste banka je u projekat "Škola novca za osnovca" uključila skoro 200 škola u Srbiji, a do kraja ove godine planirana je obuka oko dve hiljade nastavnika, saopšteno je danas.

"Kao finansijska institucija vidimo svoju obavezu i odgovornost u tome da doprinesemo finansijskoj pismenosti društva, a izuzetno nam je važno da upravo mlađe generacije dobiju adekvatno obrazovanje kako bi kasnije tokom života bile osnažene da donose dobre finansijske odluke i bolje razumeju složeni svet novca", kazala je direktorka Sektora marketinga i komunikacija Erste banke Aleksandra Kosanović Strižak na konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati programa i najbolji primeri iz prakse koja se sprovodi u školama.



Konferenciji su prisustvovali prosvetni radnici, predstavnici Ministarstva prosvete, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) svrstava finansijsku pismenost u jednu od osnovnih životnih veština u savremenom društvu, a od 2012. godine ona je i deo PISA testiranja.

Učenici iz Srbije ovaj test prvi put su radili 2018. godine sa prosečnim brojem bodova od 444, ostvarili su lošije rezultate od vršnjaka iz drugih zemalja obuhvaćenih testiranjem.

Ti rezultati podstakli su Ministarstvo prosvete da, zajedno sa Erste bankom, 2020. godine pokrene projekat "Škola novca za osnovca" sa ciljem da unapredi znanje učenika iz ove oblasti i pomogne im da se bolje pripreme za složeni svet finansija.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić je pozvao i druge škole da se priključe ovom projektu.

"Drago mi je što kroz saradnju sa Erste bankom na ovom važnom projektu zajedno unapređujemo znanja učenika o finansijskoj pismenosti. Na ovaj način učenike podstičemo da razvijaju pravilne stavove prema novcu, štednji, ulaganju, potrošnji i preduzetništvu. Takođe, u cilju podrške školama, sprovodimo obuke nastavnika, kako bismo unapredili i njihove kompetencije", rekao je Pašić.

Više od 50 škola javilo se na poziv Ministarstva prosvete da predstave svoj rad u okviru projekta "Škola novca za osnovca", a od pristiglih materijala izabrano je 10 najkreativnijih i najzanimljivijih načina da se osnovcima približi svet finansija.

Primere dobre prakse na konferenciji su predstavile osnovne škole - "Mićo Matović" iz Katića kod Ivanjice, "Sonja Marinković" iz Zrenjanina, "Vuk Karadžić" iz Ćuprije, "Dušan Danilović" iz Radljeva kod Valjeva, "Milivoje Borović" iz Mačkata kod Užica, "Karađorđe" iz Rače kod Kragujevca i "Prvi maj" iz Trupala kod Niša.

Ceo video materijal dostupan OVDE.

Teme