Web Analytics
Šer fondacija: Srpske vlasti 'napale' predstavnike civilnog društva špijunskim softverom Pegasus - BetaRS

Šer fondacija: Srpske vlasti 'napale' predstavnike civilnog društva špijunskim softverom Pegasus

Društvo | 20.11.2023 | access_time 14:35
Šer fondacija: Srpske vlasti 'napale' predstavnike civilnog društva špijunskim softverom Pegasus
Foto: Pixabay

Nakon upozorenja kompanije Epl (Apple) 30. oktobra da su "potencijalne mete državno sponzorisanih tehničkih napada", dvoje predstavnika civilnog društva iz Beograda obratili su se Šer (Share) fondaciji radi provere da li su njihovi uređaji napadnuti nekim poznatim špijunskim softverom, nakon čega su pronađeni "tragovi neuspelog pokušaja napada" koji se dovodi u vezu sa špijunskim softverom Pegasus, saopšteno je danas.

Identitet dva predstavnika civilnog društva nije objavljen.

"Pošto je tim Šer fondacije, u saradnji sa organizacijom "Internjuz" (Internews) dobio potvrdu od predstavnika kompanije Epl da su upozorenja autentična, mobilni uređaji su analizirani kako bi se utvrdilo da li na njima ima tragova infekcije špijunskim alatima (spyware), među kojima su najpoznatiji Pegasus i Predator. Za konačnu potvrdu dobijenih dijagnostičkih i analitičkih podataka, kao i enkriptovanih kopija ključnih podataka sa uređaja, tim Šer Fondacije se obratio međunarodnim organizacijama "Access Now" i "Amnesty International", koje poseduju visoku ekspertizu u oblasti digitalne forenzike", navodi se u saopštenju.

Šer fondacija navodi da su na osnovu pregledanih podataka ove dve organizacije "potvrdile da su na oba mobilna uređaja pronađeni tragovi neuspelog pokušaja napada koji se dogodio 16. avgusta ove godine".

"Obe ekspertske organizacije došle su do istih nalaza - da je u inicijalnoj fazi napad pokušan preko ranjivosti uređaja ("PWNYOURHOME") koja je ranije dovođena u vezu sa špijunskim softverom Pegasus. Ova ranjivost je u međuvremenu otklonjena", navodi se u saopštenju.

Šer fondacija je upozorila da "napadi špijunskim softverom na predstavnike kritičke javnosti imaju poguban uticaj po demokratiju i ljudska prava, naročito u predizbornom periodu".

"Upotreba špijunskih softvera je nezakonita i nespojiva sa demokratskim vrednostima. Podsećamo da ove i slične alate za tehničke napade na mobilne uređaje koriste nedemokratski režimi širom sveta za špijunažu predstavnika opozicije, civilnog društva, nezavisnih medija, disidenata i drugih aktera koji nastupaju u javnom interesu. Ovakve aktivnosti ugrožavaju slobodu izražavanja i udruživanja, kao i pravo na privatnost i tajnost komunikacije garantovano domaćim i međunarodnim propisima", navodi se u saopštenju.

Šer fondacija je pozvala predstavnike medija i civilnog društva koji su dobili istu sistemsku poruku od kompanije Epl da se jave fondaciji za proveru upozorenja.

Teme